Μία ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια και το Jet Propulsion Laboratory της NASA σκοπεύουν να στείλουν μύκητες με την πτήση SpaceX προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) στο επόμενο ταξίδι της 8ης Απριλίου. Όχι όμως για να δουν τη συμπεριφορά τους σε extreme συνθήκες, αλλά για να διερευνήσουν την πιθανότητα παραγωγής φαρμάκων στο διάστημα.
Οι συγκεκριμένοι μύκητες παράγουν μόρια που ονομάζονται δευτερεύοντες μεταβολιστές και που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να παραχθούν αρκετοί τύποι φαρμάκων, όπως η πενικιλλίνη για παράδειγμα. Όμως για να το κάνουν αυτό, οι μύκητες θα πρέπει να εκτεθούν σε ιδιαίτερα σκληρές συνθήκες περιβάλλοντος όπως για παράδειγμα αυτές που συναντούμε στο διάστημα. Η ομάδα των ερευνητών σκοπεύουν να στείλουν - πιο συγκεκριμένα- τον μύκητα Aspergillus nidulans που θα τους επιτρέψει - θεωρητικά- να παράγουν έως και 40 διαφορετικούς τύπους φαρμάκων στο διάστημα, όπως αυτά για την οστεοπόρωση, κάποιες μορφές καρκίνου, τη νόσο Αλτσχαιμερ κ.α.
Οι μύκητες θα διατηρηθούν σε θερμοκρασία 39.2 βαθμών Fahrenheit κατά τη διάρκεια του σύντομου ταξιδιού προς τον ISS, όπου και θα αποθηκευθούν στη συνέχεια σε θερμοκρασίες έως και 98.6 βαθμών Fahrenheit για έως και 7 ημέρες. Τα αποτελέσματα των πειραμάτων αναμένεται να είναι έτοιμα στα τέλη Μαίου και αν είναι επιτυχημένα, τότε θα έχουμε κάνει ένα μεγάλο βήμα προς τον στόχο της δημιουργίας φαρμάκων σε συνθήκες διαστήματος για τα πληρώματα των αποστολών του μέλλοντος.
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]