Η ρομποτική τεχνολογία αιχμής στην υπηρεσία της αυτού ανθρώπινης μεγαλειότητας.
Την ώρα που ο δημόσιος διάλογος για τη χρήση των έξυπνων μηχανών εξαντλείται συνήθως στις χαμένες θέσεις εργασίας και την κατάφωρα τεχνολογική εποχή που θα γεννήσουν, το θέμα είναι αρκετά πολύπλευρο για να περιοριστεί στις παράπλευρες απώλειες.
Στη φωτιά αυτή λάδι έρχονται να ρίξουν τόσο τα κόμικς όσο και το σινεμά, που παρουσιάζουν τα ρομπότ ως μοχθηρές μηχανές που επιβουλεύονται τον άνθρωπο και θέλουν το κακό του.
Ταινίες επιστημονικής φαντασίας όπως ο «Εξολοθρευτής» και το «Matrix» έχουν πυροδοτήσει μάλιστα και μια νέα ανθρώπινη φοβία, τη ρομποτοφοβία, τον ανεξήγητο και παράλογο φόβο της τεχνητής νοημοσύνης με λίγα λόγια.
Αν και στην πραγματικότητα τα ρομπότ δεν είναι παρά ακίνδυνες ανθρώπινες κατασκευές που έρχονται να αλλάξουν ολοταχώς τις ζωές μας και, γιατί όχι, να κάνουν τον κόσμο μας ένα ασφαλέστερο μέρος.
Ο ιατρικός σύμμαχος Tru-D
Τι θα γινόταν αν παντρεύαμε ένα droid τύπου Star Wars με έναν λαμπτήρα φθορισμού; Θα παίρναμε ενδεχομένως κάτι σαν το Tru-D, ένα ρομπότ που εξοντώνει ιούς και βακτήρια και χρησιμοποιείται πια σε περισσότερα από 300 νοσοκομεία του πλανήτη! Το παράξενο αυτό κατασκεύασμα των αδελφών Deal, που πρωτοδοκιμάστηκε στο γκαράζ του σπιτιού τους, κατάφερε να εξολοθρεύσει όλα τα βακτήρια μολυσμένων επιφανειών μέσω του υπεριώδους φωτός του.
Το Tru-D απέδειξε την επιχειρησιακή του ετοιμότητα το 2014, καταμεσής της επιδημίας Έμπολα στην Αφρική, όταν τα αποτελέσματα της χρήσης του χαρακτηρίστηκαν εντυπωσιακότατα. Το ρομποτάκι ήταν σε θέση να εξαφανίσει τον ιό εντελώς, αν και μόνο από εγκαταστάσεις και εξοπλισμό. Κι αυτό γιατί το Tru-D δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί στους ανθρώπους, καθώς το εκτυφλωτικό υπεριώδες φως του μπορεί να βλάψει τον γενετικό κώδικα.
Παρά ταύτα, το Tru-D παραμένει πολύτιμο καθώς μπορεί να σώσει πράγματι ανθρώπινες ζωές, καθώς σε έρευνα του Duke University για την αποτελεσματικότητα του ρομπότ, οι ερευνητές βρήκαν πως μπορεί να μειώσει κατά 30% τις πιθανότητες να κολλήσεις έναν ιό αν έχει πρωτύτερα χρησιμοποιηθεί το Tru-D στον χώρο! Και βέβαια πέρα από το να καταπολεμά ιδανικά τους ιούς, το ρομπότ μπορεί να μιλά και να διακόπτει αυτόματα τη λειτουργία του αν ανοίξει ξαφνικά μια πόρτα, ενημερώνοντας ταυτοχρόνως τον χειριστή του όταν ολοκληρώσει τις απολυμαντικές υπηρεσίες του.
Οι anime ρομποτικοί διασώστες HRP-2 Kai και Jaxon
Τα anime είναι ίσως η μεγαλύτερη προσφορά της Ιαπωνίας στο σύγχρονο pop culture κι έτσι δεν αποτελεί έκπληξη που ομάδα ιαπώνων μηχανικών κατασκεύασε ρομπότ που εμπνέονται από την αισθητική τάση. Αν και κάνουν σαφώς πολλά παραπάνω από αυτό! Ήταν το 2015 όταν τα δύο anime ρομπότ HRP-2 Kai και Jaxon παρουσιάστηκαν στο κοινό της Διεθνούς Ρομποτικής Έκθεσης του Τόκιο, όχι φυσικά για να διασκεδάσουν τους ανθρώπους, αλλά για να τους σώσουν από επείγουσες καταστάσεις και φυσικές καταστροφές.
Η Ιαπωνία, που μαστίζεται συχνά από σεισμούς και τσουνάμι, έχει πλέον τα δύο ανθρωποειδή ρομπότ να λειτουργούν ως σωστικά πολυσυνεργεία. Τα δίποδα μηχανήματα μπορούν να φτάσουν εκεί που κανένας άνθρωπος δεν μπορεί, πλοηγούμενα μέσα σε απροσπέλαστα συντρίμμια, υπερπηδώντας ανείπωτα εμπόδια και σβήνοντας ακόμα και φωτιές. Είναι πράγματι το μέλλον των σωστικών αποστολών.
Ο RoboSimian που δεν μοιάζει με τους άλλους
Όταν ακούμε τη λέξη «NASA», το μυαλό μας πηγαίνει συνήθως σε διαστημόπλοια, αστροναύτες, πλανήτες και διαστημικές εν γένει περιπέτειες, καθώς σπανίως συνδέουμε την υπηρεσία με τη ρομποτική. Κι όμως, η NASA είναι στην αιχμή και της ρομποτικής τεχνολογίας εδώ και κάμποσα χρόνια, αναπτύσσοντας τις δικές της έξυπνες μηχανές.
Το 2013, για παράδειγμα, η NASA αποδέχθηκε τη διαγωνιστική πρόκληση της DARPA και απέσπασε την πέμπτη θέση με ένα τετράποδο ρομπότ που έμοιαζε με αράχνη.
Ο RoboSimian, όπως τον είπαν, αναπτύχθηκε με σκοπό να συμβάλει στο έργο των σωστικών συνεργείων που επιχειρούν σε φυσικές ή ανθρώπινες καταστροφές. Η φιλοσοφία είναι όμως εδώ η περίσκεψη παρά η ακαριαία αντίδραση και η σταθερότητα παρά η δυναμική προσέγγιση. Κι έτσι καταφέρνει και λειτουργεί περισσότερο αποδοτικά (ακόμα και πιο γρήγορα!) σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
Ο RoboSimian κάνει πολλά και διάφορα, όπως να ανεβαίνει σκάλες, να κινείται με άνεση μέσα σε συντρίμμια, να ανοιγοκλείνει πόρτες, να ανοίγει τρύπες, ακόμα και να οδηγεί αυτοκίνητο! Το 2015 η NASA το ξανακατέβασε στον διαγωνισμό της DARPA, αν και πάλι κατατάχθηκε πέμπτο.
Τα μαλακά ρομπότ του Χάρβαρντ
Μαλακός εδώ δεν σημαίνει αδύναμος. Στην ουσία, τα μαλακά ρομπότ μπορούν να εκτελούν περίπλοκα έργα που κανένα σκληρό αδελφάκι τους δεν μπορεί, όπως ας πούμε το να πιάνουν άβραστα αυγά. Κι αυτό γιατί η λειτουργία τους δεν βασίζεται σε υδραυλικές κατασκευές, κινητήρες ή μηχανικές αρθρώσεις, παρά σε χαμηλής πίεσης αέρα!
Ήταν το 2011 όταν μια ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ αποκάλυψαν ένα ρομπότ χωρίς σκελετό που αντλούσε έμπνευση από τον κόσμο των σκουληκιών, των καλαμαριών και των αστερίων. Κι από δω αρχίζουν όλα τα υπέροχα, καθώς το ρομποτάκι μπορεί να κυματίζει, να χωρά σε πολύ στενά μέρη και να έρπει, παραμένοντας άτρωτο στις πτώσεις, εκεί δηλαδή που τα σκληρά ρομπότ θα γίνονταν σμπαράλια.
Αποτελούμενο από εύκαμπτα ελαστομερή, το ρομποτάκι του Χάρβαρντ έρχεται ολοταχώς να αλλάξει τα δεδομένα σε πάμπολλους τομείς, εκεί δηλαδή που οι ντελικάτες κινήσεις και η μεγάλη ακρίβεια είναι τα ζητούμενα.
Ο υπέροχος Walk-Man
Μηχανικοί του Πανεπιστημίου της Πίζας και του Ιταλικού Ινστιτούτου Τεχνολογίας δημιούργησαν ένα ανθρωποειδές που μπορεί και αλληλεπιδρά με το περιβάλλον του χρησιμοποιώντας ανθρώπινα εργαλεία. Ο Walk-Man θέλει να αντικαταστήσει τον ανθρώπινο παράγοντα σε ιδιαίτερα δύσκολες σωστικές αποστολές, εκεί δηλαδή που κινδυνεύει ακόμα και ο διασώστης.
Με ύψος μεγαλύτερο από 2 μέτρα και βάρος στα 120 κιλά, ο Walk-Man πλοηγείται στον χώρο με τη βοήθεια τρισδιάστατου laser scanner και άλλων καινοτόμων οπτικών συστημάτων, έχοντας ταυτοχρόνως τη δυνατότητα να κινεί διάφορα τμήματα του σώματός του, κάνοντας έτσι την κίνησή του πιο φυσική και «ανθρώπινη». Ο σκοπός των ερευνητών είναι να κάνουν το ρομπότ να επιχειρεί και να λειτουργεί πλήρως αυτόνομα από το σωστικό συνεργείο, εφοδιάζοντάς το με γνωστικές ικανότητες! Αν και μέχρι τότε ο ανθρώπινος χειριστής θα είναι απαραίτητος για τις ανώτερες λειτουργίες του Walk-Man.
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]