Τον Οκτώβριο, η διαστημοσυσκευή Schiaparelli της ESA μαζί με το ExoMars Trace Gas Orbiter (TGO) θα φτάσουν στον Κόκκινο πλανήτη μετά από την εκτόξευση τους.
Μόλις φτάσει σε τροχιά γύρω από τον Άρη, το TGO θα ξεκινήσει την ανάλυση της ατμόσφαιρας του, και των αερίων της, κυρίως του μεθανίου, το οποίο όπως είναι γνωστό από την Γη, υποδηλώνει την παρουσία ενεργών γεωλογικών ή βιολογικών διαδικασιών. Η διαστημοσυσκευή Schiaparelli από την άλλη, θα πραγματοποιήσει ελεγχόμενη προσεδάφιση στην επιφάνεια του Κόκκινου πλανήτη στις 19 Οκτωβρίου αφού έχει διαχωριστεί από το TGO τρεις μέρες νωρίτερα. Η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία που οδηγεί την αποστολή θα χρησιμοποιήσει το Schiaparelli για να βελτιστοποιήσει μελλοντικές αποστολές στον Κόκκινο πλανήτη, αλλά και για να συλλέξει λίγα, αλλά σπουδαία επιστημονικά δεδομένα.
Η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία περιγράφει το Schiaparelli ως ένα όχημα τεχνολογικής επίδειξης, και είναι εξοπλισμένο με περιορισμένες, αλλά ιδιαίτερα χρήσιμες επιστημονικές δυνατότητες τις οποίες θα πρέπει να εκμεταλλευτεί σε σύντομο χρονικό διάστημα (η μπαταρία που διαθέτει αναμένεται να διαρκέσει από δύο έως οκτώ μέρες του πλανήτη Άρη). Αξίζει να σημειωθεί ότι η διαστημοσυσκευή, όπως την ονομάζει η ESA, δεν έχει δυνατότητα κίνησης.
Η ESA έχει στόχο να προσεδαφίσει το Schiaparelli στην περιοχή Meridiani Planum, την οποία το Opportunity της NASA εξερεύνησε το 2004, και στο σύντομο χρονικό διάστημα που έχει στην διάθεση του, θα πρέπει να μελετήσει τα ηλεκτρικά πεδία που ενεργοποιούν τις θύελλες σκόνης και τα καιρικά φαινόμενα στον πλανήτη, και στην συνέχεια να “ανεβάσει” τα δεδομένα που συνέλεξε στο TGO, το οποίο με την σειρά του θα τα μεταδώσει στην Γη. Το TGO θα παραμείνει σε χαμηλή τροχιά πάντως μέχρι τουλάχιστον το 2022, για να μελετήσει τα σπάνια αέρια της ατμόσφαιρας του πλανήτη Άρη.
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]