Linux-Team - Information Technology Forum - Ελληνικό Τεχνολογικό Φόρουμ


Μη Συνδεδεμενος Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε

 Crucial MX300 750GB Review

Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας Πήγαινε κάτω  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]

Δημοσίευση #1
 Dark-Avenger

Dark-Avenger
Forum Founder
Forum Founder
Crucial MX300 750GB Review Ssd1

Crucial MX300 750GB


H Crucial είναι η δεύτερη εταιρία, μετά τη Samsung, που παρουσιάζει 3D μνήμες για SSD δίσκους, οι οποίες επιτρέπουν μεγαλύτερες χωρητικότητες σε καλύτερες τιμές. Το πρώτο μοντέλο της Crucial με τις καινούριες μνήμες είναι ο MX300 με 750 GB χωρητικότητα. Για τις 3D μνήμες της η Crucial δε στηρίχτηκε μόνο στη Micron, τη μαμά εταιρία, αλλά και στην Intel η οποία βοήθησε στην κατασκευή τους.

Σύμφωνα με δηλώσεις της Crucial από εδώ και στο εξής όλα τα προϊόντα της θα εξοπλίζονται με 3D μνήμες, με τα ήδη υπάρχοντα προϊόντα με τις απλές, επίπεδες μνήμες να είναι διαθέσιμα για όσο υπάρχει διαθέσιμο στοκ. Τα 384 Gb (48 GB) ανά πυρήνα μνήμης στις Micron 3D TLC, είναι υπεύθυνα για την "περίεργη" χωρητικότητα των 750 GB που έχει το δείγμα της σημερινής δοκιμής.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά, Συσκευασία και Παρελκόμενα


Τα επιμέρους τεχνικά χαρακτηριστικά του Crucial MX300 παρατίθενται στον παρακάτω πίνακα.

Crucial MX300 750GB Review Table_specs

Ο συγκεκριμένος MX300 χρησιμοποιεί 16 μνήμες TLC, οι οποίες βρίσκονται σε οχτώ πακέτα (το καθένα περιέχει δύο μνήμες). Έτσι η συνολική χωρητικότητα αγγίζει τα 768 GB, όμως τα 18 GB χρησιμοποιούνται για άλλες διεργασίες και δεν είναι διαθέσιμα στο χρήστη. Επίσης οι Micron 3D μνήμες είναι διαμορφωμένες έτσι ώστε να χρησιμοποιούν τέσσερα κανάλια επικοινωνίας με τον ελεγκτή, κάτι που επιτρέπει την επεξεργασία περισσότερων εντολών I/O (input/output) ταυτόχρονα, αυξάνοντας έτσι την απόδοση του SSD.

Όπως συνηθίζεται στην πληθώρα των TLC δίσκων, υπάρχει μια μικρή μνήμη SLC (στην οποία αποθηκεύεται ένα μόνο bit ανά cell) η οποία επιτρέπει την ταχύτερη ανάκτηση δεδομένων. Το μόνο πρόβλημα εντοπίζεται όταν γεμίσει η συγκεκριμένη μνήμη, οπότε και θα πρέπει να αδειάσει και να γεμίσει με σχετικά δεδομένα, για να ξαναγίνει χρήσιμη στον ελεγκτή. Αν το λογισμικό (firmware) του δίσκου δεν είναι βελτιστοποιημένο για να εκμεταλλεύεται την SLC μνήμη αλλά και για να αντιμετωπίζει συνθήκες όπου αυτή είναι γεμάτη, τότε οι επιδόσεις μπορεί να είναι πολύ χαμηλές σε μερικές περιπτώσεις και να υπάρχουν ακόμη και μικρά κολλήματα του συστήματος. Το έχουμε παρατηρήσει αυτό στο παρελθόν σε SSDs άλλων εταιριών. Ο γενικός κανόνας εδώ είναι ότι όσο μεγαλύτερη η SLC μνήμη τόσο το καλύτερο, οπότε και θα πρέπει να προτιμάτε σε κάθε περίπτωση τα μοντέλα μεγάλης χωρητικότητας τα οποία φέρουν και μεγαλύτερη ποσότητα SLC μνήμης.

Η σειρά MX300 είναι πλέον ολοκληρωμένη με μοντέλα χωρητικότητας 275 GB, 525 GB, 1050 GB και 2 TB, πλην του μοντέλου της δοκιμής. Πέραν των 2.5" δίσκων, η σειρά MX300 επίσης περιέχει και M.2 μοντέλα με 275 GB, 525 GB και 1 TB χωρητικότητες. Οι τιμές των παραπάνω βρίσκονται σε ιδιαίτερα ανταγωνιστικά επίπεδα, με τη σειρά 850 EVO της Samsung να είναι ο κύριος ανταγωνιστής σε όλες σχεδόν τις κατηγορίες.

Ο 88SS1074 ελεγκτής της Marvel παρέχει υποστήριξη για τις TLC μνήμες της Micron και επιτρέπει ταυτόχρονα και χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας. Υποστηρίζεται από 512 MB μνήμης τύπου DDR3 και διαθέτει τέσσερα κανάλια επικοινωνίας με τη συστοιχία των μνημών.

Crucial MX300 750GB Review Box1_small Crucial MX300 750GB Review Box2_small

Η συσκευασία του προϊόντος. Στο μπροστινό μέρος βλέπουμε ότι πρόκειται για μια ειδική έκδοση, μιας και ο MX300 750 GB υπήρξε ο προπομπός της ομώνυμης σειράς προϊόντων.

Crucial MX300 750GB Review 5706e617625b448c92455975f6c12a2e

Τα παρελκόμενα του SSD περιλαμβάνουν μια άδεια για το λογισμικό κλωνοποίησης της Acronis και ένα "spacer", για την τοποθέτηση του δίσκου σε φατνία με μεγαλύτερο ύψος από τα 7 χιλιοστά.

Crucial MX300 750GB Review 89756a89866a4e61a1c2840733759990

Το περιορισμένο ύψος (εφτά χιλιοστά) του MX300 τον κάνει συμβατό με ultra-books.

Στα ενδότερα του Crucial MX300


Crucial MX300 750GB Review IMG_5723_small

Ο δίσκος δε χρησιμοποιεί καθόλου βίδες για τη συναρμολόγηση του, κάτι που ισχύει για αρκετά σχετικά προϊόντα σήμερα. Απλά χρειάζεται κάποια προσοχή κατά τη διάρκεια της αποσυναρμολόγησης, για να μη τραυματίσετε την πλακέτα (PCB) ή κάποιο από τα εξαρτήματα που βρίσκονται πάνω σε αυτή.

Crucial MX300 750GB Review B7212eed7c474c719436725a1b72ce89

Στη μια πλευρά της πλακέτας βρίσκουμε τέσσερα πακέτα μνημών, ενώ στην άλλη πλευρά πέρα από τις μνήμες βρίσκουμε τον Marvel ελεγκτή, τη βοηθητική μνήμη του και ένα μεγάλο αριθμό από πυκνωτές που φροντίζουν την υγεία των δεδομένων, σε περίπτωση διακοπής της τροφοδοσίας.

Crucial MX300 750GB Review IMG_5728_small

Οχτώ πακέτα μνημών χρησιμοποιούνται από το συγκεκριμένο MX300. Είναι κατασκευασμένα με τη μέθοδο λιθογραφίας των 15 nm (νανόμετρων).

Crucial MX300 750GB Review IMG_5729

Στην πλακέτα του SSD εντοπίσαμε ένα MSP430 MCU (μικρό-ελεγκτή) της Texas Instruments. Ο συγκεκριμένος διαθέτει επεξεργαστή με ταχύτητα χρονισμού τα 25 MHz και σε κατάσταση ηρεμίας χρειάζεται μόλις 1 μA για την λειτουργία του.

Σύστημα Δοκιμής και Μεθοδολογία


Το κύρια υποσυστήματα που απαρτίζουν το σύστημα, στο οποίο πραγματοποιήθηκαν όλα τα τεστ, φαίνονται παρακάτω. Όπως βλέπετε επιλέξαμε μια σύγχρονη μητρική με native υποστήριξη SATA 3 έτσι ώστε να αποδώσουν τα μέγιστα οι SSDs της δοκιμής και έναν δυνατό επεξεργαστή για μην υπάρχει το παραμικρό bottleneck. Η διαθέσιμη μνήμη φτάνει τα 8GB, μια συνηθισμένη χωρητικότητα για τα σημερινά δεδομένα.

Crucial MX300 750GB Review Test_system_table

Και τώρα ας αναλύσουμε επιγραμματικά τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε σε όλες τις δοκιμές. Μιας και τα synthetic benchmarks δε δίνουν την πραγματική απόδοση και αίσθηση του υπό δοκιμή δίσκου, είτε αυτός είναι SSD είτε HDD, αναπτύξαμε μια εφαρμογή, την οποία ονομάσαμε Pegasus. Η συγκεκριμένη εφαρμογή συμπεριλαμβάνει πολλές εργασίες που πραγματοποιούν σχεδόν καθημερινά οι περισσότεροι χρήστες και σχεδόν σε όλα τα τεστ μετράμε το χρόνο που απαιτείται για την ολοκλήρωση τους. Έτσι ένας απλός αναγνώστης που δε γνωρίζει τι εστί Random Read/Write ή IOPS μπορεί πολύ εύκολα να διαπιστώσει τι περισσότερο θα του προσφέρει ο Χ δίσκος από τον Υ.

Μερικά screenshots από τη σουίτα δοκιμών που αναπτύχθηκε αποκλειστικά για τη μέτρηση δίσκων θα βρείτε παρακάτω. H μεθοδολογία σε γενικές γραμμές είναι η εξής. Αρχικά σετάρουμε τα Windows 7 Χ64 SP1 με τα πιο πρόσφατα updates στο μηχάνημα της δοκιμής και εγκαθιστούμε μετέπειτα τα πιο συνηθισμένα προγράμματα που έχει σήμερα ένας χρήστης στον υπολογιστή του. Στη συνέχεια απενεργοποιούμε όλα τα updates και φτιάχνουμε ένα disk image με μέγεθος περίπου 58.4GB (ασυμπίεστο). Το συγκεκριμένο image περνιέται στον υπό δοκιμή δίσκο και το τελικό partition ρυθμίζεται να είναι ίσο με το συνολικό μέγεθος του εκάστοτε δίσκου. Πριν ξεκινήσουν οι δοκιμές γίνεται έλεγχος για να διαπιστωθεί αν το partition είναι aligned (ευθυγραμμισμένο) και στη συνέχεια η test suite αναλαμβάνει. Ανάμεσα σε κάθε τεστ γίνεται καθάρισμα της cache του δίσκου και πριν από κάθε batch run πραγματοποιείται επανεκκίνηση για να διαγραφεί εντελώς η read cache του λειτουργικού. Το τελικό σκορ για κάθε επιμέρους δοκιμή είναι ο μέσος όρος των δέκα αποτελεσμάτων που εξάγονται από τα αντίστοιχα batch runs.

Crucial MX300 750GB Review 0169c7c72f0d4378af68fb9deb0484e5

O πίνακας που ακολουθεί επεξηγεί αναλυτικά κάθε επιμέρους τεστ της σουίτας δοκιμών μας:

Crucial MX300 750GB Review 36812683d27f416cabe873e46fc78119

Για τελευταίο αφήσαμε το Steady State Performance τεστ όπου και γράφουμε συνεχώς τυχαία δεδομένα στο δίσκο για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα—δώδεκα ώρες—έτσι ώστε να φτάσουμε τον ελεγκτή του SSD στα όρια του και να μετρήσουμε/δούμε την απόδοση του κάτω από τις χειρότερες δυνατές συνθήκες. Εδώ να τονίσουμε ότι στο συγκεκριμένο τεστ γράφουμε σε όλη την επιφάνεια του δίσκου έτσι ώστε να εκμηδενίσουμε τα αποθέματα μνήμης που έχει στη διάθεση του ο ελεγκτής, για να αυξήσει την ταχύτητα εγγραφής δεδομένων. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι το Steady Performance τεστ το δεν ανταποκρίνεται σε καμιά περίπτωση στις κανονικές συνθήκες λειτουργίας ενός SSD που είναι εγκατεστημένος σε ένα κοινό σύστημα, μιας και οι περισσότεροι χρήστες γράφουν δεδομένα για μικρά χρονικά διαστήματα στους δίσκους τους (π.χ. κατά την εγκατάσταση προγραμμάτων) και κυρίως διαβάζουν δεδομένα από αυτούς. Απλά αποφασίσαμε να συμπεριλάβουμε το συγκεκριμένο τεστ στη μεθοδολογία μας για ακαδημαϊκό ενδιαφέρον, μόνο και μόνο και επειδή είμαστε από τη φύση μας πολύ περίεργοι και ανήσυχοι.

Συμπεράσματα


Crucial MX300 750GB Review IMG_5736

Η Crucial αποφάσισε να εγκαταλείψει τις "απλές" επίπεδες μνήμες και να επενδύσει στις τρισδιάστατες (3D), οι οποίες επιτρέπουν υψηλές επιδόσεις, μεγάλες χωρητικότητες και χαμηλότερες τιμές. Από ότι φαίνεται στο άμεσο μέλλον οι 3D μνήμες θα επικρατήσουν στους SSDs, με τους κατασκευαστές να ψάχνουν συνέχεια τρόπους για να αυξήσουν τις χωρητικότητες τους, χωρίς να απαιτείται μια περιουσία για την απόκτηση τους.

Ο MX300 της σημερινής δοκιμής τα πήγε πολύ καλά στις δοκιμές μας, με την απόδοση του να ξεπερνά εύκολα πολλά μοντέλα (μικρότερης χωρητικότητας όμως). Επιπλέον διατίθεται σε μια καλή τιμή και στη συγκεκριμένη κατηγορία δεν υπάρχει άμεσος ανταγωνιστής, μιας και η σειρά 850 EVO της Samsung δε διαθέτει μοντέλο με 750 GB χωρητικότητα (σε αντίθεση με τη σειρά 840 EVO που είχε ένα μοντέλο με 750 GB χωρητικότητα).

Ο MX300 750 GB της Crucial κοστίζει 180€ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 23%) και τα πλεονεκτήματα / μειονεκτήματα του είναι τα παρακάτω:

Πλεονεκτήματα

Τιμή
Επιδόσεις
Συμβατότητα με Ultra-books
Έρχεται με το Acronis True Image HD
3 χρόνια εγγύηση

Μειονεκτήματα

Οι ταχύτητες ανάγνωσης θα μπορούσαν να είναι υψηλότερες

[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]

[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]

Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας Επιστροφή στην κορυφή  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]


Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης

Ωχ! Φαίνεται ότι κάτι πήγε στραβά ...

[#10425]

Ο διαχειριστής έχει μπλοκάρει την προβολή των θεμάτων στους επισκέπτες, μόνο τα μέλη μπορούν να δουν αυτό το πεδίο.


Χρήσιμοι Σύνδεσμοι: