Το Event Horizon Telescope (EHT) είναι μια διάταξη πανίσχυρων παρατηρητηρίων σε όλο τον κόσμο, τα οποία μπορούν να ενώνουν τα τηλεσκόπια τους για να σχηματίσουν ένα τεράστιο εικονικό τηλεσκόπιο με διάμετρο σχεδόν όσο ο πλανήτης Γη.
Οι αστρονόμοι έχουν εστιάσει στην παρατήρηση δύο σημείων, τη μαύρη τρύπα Τοξότης Α* στο κέντρο του γαλαξία μας και μια άλλη μαύρη τρύπα στο κέντρο του ενός κοντινού γαλαξία με ονομασία M87. Οι λήψεις ολοκληρώθηκαν στις 14 Απριλίου 2017.
Σύμφωνα με τον Heion Falcke, ερευνητή του Rabood University στο Nijmegen της Ολλανδίας, “Ακόμη και αν αποδειχθεί κακή η ποιότητα των πρώτων εικόνων, αυτό δεν θα αναιρέσει το γεγονός ότι για πρώτη φορά θα μπορέσουμε να ελέγξουμε ορισμένες από τις βασικές υποθέσεις του Einstein σχετικά με τη βαρύτητα στις ακραίες συνθήκες μιας μαύρης τρύπας. Παράλληλα, θα καταφέρουμε πλέον να μετατρέψουμε τις μαύρες τρύπες από μυθικές οντότητες σε κάτι χειροπιαστό που θα μπορούμε να μελετήσουμε”.
Η “φωτογράφιση” της μαύρης τρύπας Τοξότης Α* δεν είναι βέβαια απλή υπόθεση. Οι ερευνητές θα χρειαστεί να ξοδέψουν πολλούς μήνες για να ελέγξουν τα δεδομένα που θα λάβουν τα 8 τηλεσκόπια του EHT, μιας και κάθε ένα από αυτά θα λάβει 500TB δεδομένων που θα μοιραστούν σε 1024 σκληρούς δίσκους. Τα ληφθέντα δεδομένα θα χρειαστεί να μεταφερθούν στο Haystack Observatory του MIT και στο Max Planck Institute for Radio Astronomy στη Γερμανία, για να αναλυθούν από τους υπερυπολογιστές των δύο ιδρυμάτων. Αν όλα πάνε καλά, η πρώτη εικόνα μαύρης τρύπας θα μας παρουσιαστεί το 2018.
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]