Η παραπάνω εικόνα είναι οικεία σε πολλές γυναίκες. Αρκετοί άντρες δυσκολεύονται να εκφράσουν αυτά που νιώθουν, ή να εκμυστηρευτούν βαθύτερες σκέψεις και συναισθήματά τους στο άλλο τους μισό.
Όμως ο «χώρος» των μέσων κοινωνικής δικτύωσης παρέχει ένα ασφαλές «λιμάνι» για αυτούς, προκειμένου να μπορούν να βγάλουν αυτά που έχουν μέσα τους και που διαφορετικά δε θα έβρισκαν την άνεση να πουν.
Φυσικά, αυτό μέσα σε μια σχέση μπορεί να έχει τη θετική αλλά και την αρνητική του πλευρά, γράφει η Alexandra Sifferlin στο Time.
Οι γυναίκες μπορεί να έχουν ένα νέο τρόπο για να «μπαίνουν μέσα στο μυαλό» των συντρόφων τους, όμως πώς μπορεί να νιώσει κανείς οικειότητα μέσα από μερικές δημοσιεύσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης… τις οποίες μάλιστα μοιράζεται κανείς με εκατοντάδες (ή και χιλιάδες) «οπαδούς»;
Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία από το ερευνητικό κέντρο Pew Research Center, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης «μπαίνουν» μέσα στις σχέσεις των ζευγαριών περισσότερο από ποτέ, με το 74% αυτών που συμμετείχαν στην έρευνα να δηλώνουν ότι το διαδίκτυο έχει επηρεάσει τη σχέση τους με καλό τρόπο.
Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να κάνουν χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (71%), σε σχέση με τους άντρες (62%), σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Women’s Media Center.
Ψυχολόγοι και ερευνητές, ωστόσο, βρίσκουν εξαιρετικά ενδιαφέρον το γεγονός, ότι παρότι οι γυναίκες φαίνεται να μπορούν να εκφράζονται τόσο στις διαπροσωπικές τους σχέσεις, όσο και μέσα στο διαδικτυακό κόσμο, δεν ισχύει το ίδιο και για τους άντρες.
Η Eva Buechel, υποψήφια διδάκτωρ από το πανεπιστήμιο του Μαϊάμι, η οποία έχει μελετήσει το φαινόμενο αυτό, βρήκε ότι οι άντρες και οι γυναίκες που βιώνουν κοινωνικό άγχος –και κατά συνέπεια δυσκολεύονται περισσότερο να εκφράσουν τα συναισθήματά τους και χρειάζονται υποστήριξη- έχουν τις ίδιες πιθανότητες να διατηρούν ένα προσωπικό blog ή ένα λογαριασμό σε κάποιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης.
Σύμφωνα με την ίδια, οι εσωστρεφείς χαρακτήρες φαίνεται ότι θεωρούν πιο εύκολο να μοιραστούν τις σκέψεις τους στο διαδίκτυο, παρά στις διαπροσωπικές τους σχέσεις με τους άλλους.
Μια άλλη μελέτη, από το πανεπιστήμιο Northwestern δείχνει ότι οι άντρες έχουν περισσότερες πιθανότητες να μοιραστούν μια δημιουργική εργασία τους (γραπτό λόγο, μουσική, κάποιο είδος τέχνης) στο διαδίκτυο. Σχεδόν τα δύο τρίτα των ανδρών, σύμφωνα με μια έρευνα του 2008, ανέφεραν ότι δημοσιεύουν στο ίντερνετ τη δουλειά τους, ενώ στις γυναίκες το ποσοστό αυτό είναι περίπου στο 50%.
«Συνήθως οι γυναίκες διατηρούν στενές φιλίες, χάρη στις οποίες τους είναι πιο εύκολο να πλησιάσουν ένα φίλο τους όταν χρειάζονται κάποιον για να μιλήσουν. Οι άντρες διατηρούν διαφορετικού τύπου φιλίες και ίσως δυσκολεύονται περισσότερο να στραφούν σε κάποιον όταν έχουν ανάγκη παρηγοριάς ή απλά θέλουν να μιλήσουν» ανέφερε η Buechel.
Αυτές οι δυναμικές που αναπτύσσονται στις φιλίες ανάμεσα στους άντρες και τις γυναίκες, ίσως εξηγούν το γεγονός γιατί οι πρώτοι είναι περισσότερο διστακτικοί να ανοιχτούν στις διαπροσωπικές τους σχέσεις, και όχι στις διαδικτυακές.
«Όταν ένας άντρας στέλνει γραπτό μήνυμα, ή email κ.τ.λ. αισθάνεται λιγότερη απειλή και είναι πιο πιθανό να μοιραστεί σκέψεις και συναισθήματα, ακριβώς επειδή δεν έχει να αντιμετωπίσει την αντίδραση του άλλου ατόμου, όπως συμβαίνει στις διαπροσωπικές σχέσεις» εξήγησε από την πλευρά του ο ψυχολόγος Seth Meyers.
«Το διαδίκτυο προσφέρει στους άντρες την ψευδαίσθηση της ασφάλειας, παρότι αυτό μπορεί στη συνέχεια να προκαλέσει ερωτηματικά στη σύντροφό τους, η οποία θα απορήσει γιατί μπορεί να ‘ανοίγεται’ στο διαδίκτυο, αλλά όχι στην ίδια» πρόσθεσε ο ίδιος.
Το ότι οι άντρες και οι γυναίκες λειτουργούν εντελώς διαφορετικά το ξέρουν όλοι. Ίσως λοιπόν, η ιδανική «ισορροπία επικοινωνίας» για τα ζευγάρια να βρίσκεται κάπου στη μέση… ανάμεσα στην πραγματική ζωή και τη διαδικτυακή.
Source: tromaktiko