Το Asteroid Data Hunter προσφέρει 35.000 δολάρια σε προγραμματιστές οι οποίοι θα μπορέσουν να αναπτύξουν αλγορίθμους που θα καταδεικνύουν αστεροειδείς που σε εικόνες από επίγεια τηλεσκόπια. Η λύση που θα αναδειχθεί θα πρέπει να αυξάνει τον ρυθμό εντοπισμού αστεροειδών και να ελαχιστοποιεί τον αριθμό των λανθασμένων επισημάνσεων.
Επίσης, ο εν λόγω «κώδικας κυνηγιού αστεροειδών» θα πρέπει να είναι σε θέση να αγνοεί «ατέλειες» στα δεδομένα και να μπορεί να «τρέχει» σε όλα τα συστήματα υπολογιστών.
«Η προστασία του πλανήτη από την απειλή της πρόσκρουσης αστεροειδή σημαίνει ότι πρώτα πρέπει να γνωρίζουμε πού βρίσκονται» δήλωσε η Τζεν Γκούστετιτς, υπεύθυνη του προγράμματος, σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC.
«Διευρύνοντας την αναζήτηση αστεροειδών, δεσμεύουμε τις δυνατότητες ανθρώπων που καινοτομούν, δημιουργών και πολιτών επιστημόνων παντού, για να αντιμετωπίσουμε αυτή την παγκόσμια πρόκληση».
Επί της παρούσης εκτιμάται πως παρακολουθείται μόνο το 1% των αντικειμένων που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον ήλιο, σύμφωνα με την εταιρεία Planetary Resources, η οποία συνεργάζεται με τη NASA στο πλαίσιο του διαγωνισμού.
Μιλώντας στη συνδιάσκεψη SXSW την Τρίτη, η Γκούστετιτς και ο Τζέισον Κέσλερ εξήγησαν πώς η αμερικανική διαστημική υπηρεσία χρησιμοποιεί έναν συνδυασμό crowdourcing και βραβείων για να ενισχύσει τις προσπάθειές της στο αντικείμενο του εντοπισμού αστεροειδών.
Κατά την παρουσίαση, χρησιμοποιήθηκε το παράδειγμα των δεινοσαύρων, οι οποίοι εξαφανίστηκαν λόγω της πτώσης αστεροειδούς στον Κόλπο του Μεξικού πριν από 66 εκατομμύρια χρόνια, στην πέμπτη περίπτωση «μαζικής εξαφάνισης» στον πλανήτη μας.
«Η μαζική εξαφάνιση (mass extinction) είναι κάτι που εξαλείφει το 75% των ειδών στον πλανήτη μέσα σε δύο εκατομμύρια χρόνια» σημείωσε, επισημαίνοντας ότι σε σύγκριση με τους δεινοσαύρους, το ανθρώπινο είδος δεν αποτελεί για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα τον «κυρίαρχο» του πλανήτη.
Όπως αναφέρει ο Guardian, το ερώτημα, κατά την Γκούστετιτς είναι το κατά πόσον είμαστε αρκετά έξυπνοι ως είδος για να αποφύγουμε τη μοίρα των δεινοσαύρων.
Το Asteroid Data Hunter ξεκινά στις 17 Μαρτίου και θα διαρκέσει ως τα μέσα Αυγούστου.
Source: naftemporiki.gr