Η Ένωση Τούρκων Δημοσιογράφων, μια πολύ μεγάλη οργάνωση, αφού απαριθμεί 3.300 μέλη, υπέβαλε καταγγελία σε δικαστήριο της Άγκυρας, ενώ δύο δικηγόροι ειδικοί στο στο δίκαιο του Internet αμφισβήτησαν την απαγόρευση στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας, όπως αναφέρθηκε για πρώτη φορά από τους New York Times.
Και οι δύο καταγγελίες υποστηρίζουν ότι η απαγόρευση παραβιάζει το δικαίωμα στην ελευθερία της πληροφόρησης, η οποία προστατεύεται από το Τουρκικό Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας, σημειώνει η Times, έχει την εξουσία να ανατρέψει την απαγόρευση, αλλά δεν είναι σαφές εάν οι δύο καταγγελίες έχουν καμία πιθανότητα επιτυχίας με το καθεστώς της Τουρκίας.
Η Τουρκία μπλόκαρε το κοινωνικό δίκτυο την Πέμπτη, αλλά όπως φαίνεται οι Τούρκοι χρήστες του κοινωνικού δικτύου βρ΄καν τρόπους να παρακάμπτουν το μπλοκ.
Την Κυριακή, η τουρκική κυβέρνηση απάντησε μπλοκάροντας την IP του κοινωνικού δικτύου, και τα DNS της Google, αλλά οι Τούρκοι χρήστες εξακολουθούν να χρησιμοποιούν το Twitter μέσω Virtual Private Networks και του δικτύου Tor.
Η διεθνής κοινότητα καταδίκασε την απαγόρευση και ζήτησε από τον Τούρκο Πρωθυπουργό Recep Tayyip Erdoğan να δώσει πρόσβαση στο κοινωνικό δίκτυο. Τόσο ο Λευκός Οίκος όσο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, προέβησαν σε δηλώσεις από την Παρασκευή, αναφέροντας ότι η απαγόρευση έρχεται σε αντίθεση με τις ελευθερίες των Τούρκων. Και η πρώην υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, ένθερμη υποστηρίκτρια της ελευθερίας του διαδικτύου, δημοσίευσε μέσω του κοινωνικού δικτύου twitter.
Source: