Ειδικότερα, την περασμένη Πέμπτη δημοσιεύτηκαν λεπτομέρειες σχετικά με τη δουλειά του Connectivity Lab της εταιρείας. Όπως έγραψε στο δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο ο ιδρυτής του, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, «στην προσπάθειά μας να συνδέσουμε όλο τον κόσμο στο Internet.org, δουλεύουμε πάνω σε τρόπους να εκπέμψουμε Ίντερνετ στους ανθρώπους από τον ουρανό. Σήμερα μοιραζόμαστε κάποιες λεπτομέρειες πάνω στη δουλειά του Connectivity Lab του Facebook στην κατασκευή drones, δορυφόρων και λέιζερ για να παρέχουμε Ίντερνετ σε όλους. Ο στόχος μας με το Internet.org είναι να καταστήσουμε την οικονομική πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες Ίντερνετ δυνατή για κάθε άνθρωπο στον κόσμο».
Όπως σημειώνει ο Ζούκερμπεργκ, μέχρι τώρα έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος, καθώς μέσα στο προηγούμενο έτος η δουλειά του Facebook στις Φιλιππίνες και την Παραγουάη είχε αποτέλεσμα τον διπλασιασμό του αριθμού των ανθρώπων που χρησιμοποιούν mobile data στους παρόχους με τους οποίους υπήρχε συνεργασία, φέρνοντας στο Διαδίκτυο τρία εκατομμύρια ανθρώπους.
«Θα συνεχίσουμε αυτές τις συνεργασίες, αλλά η διασύνδεση όλου του κόσμου θα προϋποθέτει την ανακάλυψη νέων τεχνολογιών. Σε αυτό επικεντρώνεται το Connectivity Lab, και υπάρχει πολλή και συναρπαστική δουλειά ακόμα εκεί» ανέφερε ο Ζούκερμπεργκ στη δημοσίευσή του.
Πέρυσι το Facebook και άλλες τεχνολογικές φίρμες ξεκίνησαν το Internet.org, μία διεθνή συνεργασία με στόχο την παροχή Ίντερνετ στα 2/3 του πληθυσμού του πλανήτη που δεν έχουν πρόσβαση. «Κλειδί» σε αυτήν είναι η ανάπτυξη νέων πλατφορμών για διασύνδεση, οι οποίες θα βρίσκονται σε έδαφος, αέρα και τροχιά. Στο πλαίσιο του Internet.org συνεργάζονται με το Facebook ειδικοί από το Jet Propulsion Laboratory και το Ames Research Center της NASA, το National Optical Astronomy Observatory, τη βρετανική Ascenta και άλλες εταιρείες.
Η βασική προσέγγιση στο όλο θέμα είναι ότι κοινότητες διαφορετικού μεγέθους χρειάζονται διαφορετικές λύσεις, και ήδη αναπτύσσονται νέες πλατφόρμες, περιλαμβανομένων αεροσκαφών και δορυφόρων για αυτό. Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του Internet.org, εξετάζονται λύσεις όπως μη επανδρωμένα αεροσκάφη υψηλής αντοχής που θα κινούνται σε μεγάλα ύψη και θα μπορούν να μένουν εν πτήσει για μήνες, τροφοδοτούμενα με ηλιακή ενέργεια, καθώς και δορυφόροι σε χαμηλή και γεωσύγχρονη τροχιά.
«Για όλα αυτά τα συστήματα, η ομάδα εξετάζει επικοινωνίες FSO (Free-space optical communication) ως έναν τρόπο χρήσης φωτός για τη μετάδοση δεδομένων μέσω αόρατων, υπερύθρων ακτίνων λέιζερ. Το FSO είναι μια πολλά υποσχόμενη τεχνολογία, που μπορεί να μας επιτρέψει να αυξήσουμε δραματικά την ταχύτητα των συνδέσεων Ίντερνετ που παρέχονται από δορυφόρους και drones» συμπληρώνεται.
Παρεμφερή σχέδια έχει ανακοινώσει και η Google, η οποία σχεδιάζει να παρέχει πρόσβαση στο Ίντερνετ μέσω αεροστάτων.
Source: