Τη συγκεκριμένη κίνηση πολλοί, εντός και εκτός της Τουρκίας, συνδέουν με το ανέβασμα στο site ηχητικού αρχείου στο οποίο φέρονται να ακούγονται υψηλόβαθμα στελέχη της τουρκικής κυβέρνησης – περιλαμβανομένου του υπουργού Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, και του επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών, Χακάν Φιντάν, ενώ συζητούν για πιθανές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία.
Στο κοινωνικό δίκτυο έχει ξεσπάσει «πόλεμος» σχετικά με τη νέα αυτή κίνηση της κυβέρνησης Ερντογάν, καθώς, υπό το hashtag #youtubeblockedinturkey, πολλοί χρήστες του δημοφιλούς εργαλείου microblogging, το οποίο πρόσφατα αποτέλεσε στόχο της κυβέρνησης, εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους, με κάποιους να χαρακτηρίζουν τον Τούρκο πρωθυπουργό δικτάτορα, ενώ κάποιοι άλλοι κάνουν λόγο για θέματα εθνικής ασφαλείας τα οποία δεν πρέπει να βλέπουν το φως της δημοσιότητας.
Η ένταση είχε αυξηθεί ήδη τις τελευταίες ημέρες στην Τουρκία, λόγω, πέρα από το ζήτημα του μπλοκαρίσματος του Twitter, και της διαρροής ηχητικού αρχείου στο οποίο φέρεται να αποκαλύπτεται εμπλοκή του Ερντογάν στην υπόθεση της κυκλοφορίας sex tape το 2010, η οποία και είχε οδηγήσει στην παραίτηση του πολιτικού του αντιπάλου, Ντενίζ Μπαϊκάλ, από την ηγεσία του αντιπολιτευόμενου CHP.
Για να μάθω περισσότερα σχετικά με την κατάσταση στην Τουρκία, τηλεφώνησα στον Τούρκο δημοσιογράφο Ενγκίν Μπας, ο οποίος, ερωτηθείς για το πώς είναι τα πράγματα στην Τουρκία μετά τις τελευταίες εξελίξεις, απάντησε χαρακτηριστικά ότι «έχουμε να κάνουμε με έναν δικτάτορα – κατά τα άλλα, καλά».
«Η αντίδραση στα κοινωνικά δίκτυα – και, κατά ειρωνεία, στο Twitter – είναι μεγάλη, καθώς ο κόσμος έχει εξοργιστεί από το μπλοκάρισμα αυτό και το δείχνει. Πολλοί μιλούν για κανόνες που θυμίζουν δικτατορία».
Όπως επεσήμανε ο Ενγκίν Μπας, οι αντιδράσεις από τους πολίτες, μετά τη δημοσιοποίηση του εν λόγω ηχητικού, είναι πολύ έντονες. «Η τελευταία λύση του Ερντογάν ήταν να μπλοκάρει το YouTube, όπως έκανε και με το Twitter. Αλλά Τούρκοι πολίτες λένε στα social media ότι ο Καντάφι έχασε την εξουσία 18 ημέρες αφού απαγόρευσε το κοινωνικό δίκτυο».
Γενικότερα, το κοινωνικό δίκτυο δείχνει να παίρνει την «εκδίκησή» του από τον Τούρκο πρωθυπουργό, καθώς, από την Πέμπτη που τέθηκε σε ισχύ η απαγόρευση του YouTube, το #youtubeblockedinturkey και άλλα σχετικά hashtags δείχνουν να εξελίσσονται σε ιδιότυπα «λάβαρα» υπό τα οποία μαζεύονται επικριτές της κυβέρνησης Ερντογάν.
Κατά τον @duyguhe, η κατάσταση στην Τουρκία έχει ως εξής: «αν μπορείς να κρατήσεις την ψυχική σου υγεία, θα είσαι άγιος». Ο @insanhaklarider γράφει ότι η απαγόρευση του Youtube παραβιάζει την ελευθερία των ΜΜΕ και της έκφρασης, ενώ, κατά τον @Nihaat, «μπορεί να μπλόκαρες το YouTube και να απαγόρευσες το Twitter, αλλά δεν θα μπλοκάρεις ποτέ τις σκέψεις μας και την επιθυμία μας για ελευθερία». Σε tweet του, ο @fisagor καλωσορίζει τον κόσμο στη «δυστοπία του Ερντογάν», ενώ ο @PianoTurca δημιουργεί το δικό του αγγλόφωνο blog σχετικά με τα δρώμενα στην Τουρκία.
Η @hazanakgun προειδοποιεί ότι οι απαγορεύσεις στο Twitter και το YouTube «ίσως ακολουθηθούν από μία ευρύτερη παρέμβαση στο Ίντερνετ», και η @Asli_Agaoglu γράφει ειρωνικά ότι «μπορείτε να έχετε άποψη, απλά δεν μπορείτε να την μοιραστείτε». Σε αντίστοιχο πνεύμα κινείται και ο @kmyildiz, ο οποίος «τουϊτάρει» ότι «ο Ερντογάν απαγορεύει τα μπάρμπεκιου, καθώς ο καπνός χρησιμοποιείται ως μέσο επικοινωνίας». Ο @ΟzdemrYasemn προειδοποιεί: «μην αγγίζετε τις ελευθερίες μας- δεν σβήνετε τις μνήμες μας», και ο @FerdanErgut σημειώνει ότι «ο Ερντογάν προσπαθεί να λύσει τα προβλήματά του δημιουργώντας περισσότερα».
«Μην αφήνετε τον δικτάτορα να σας κάνει να σιωπήσετε. Υψώστε τις φωνές σας και μην σταματάτε να πολεμάτε για τα δικαιώματά σας» καλεί η @itsniavall.
Source: