Η εταιρεία εργάζεται επάνω στη δημιουργία του συστήματος τεχνητής νοημοσύνης Cyc που θα μπορεί να δέχεται εντολές σε απλή, καθημερινή γλώσσα και θα αντιλαμβάνεται τι εννοεί ο συνομιλητής του (κοινή λογική) κάνοντας τους κατάλληλους συνειρμούς, χωρίς να απαιτούνται χιλιάδες γραμμές κώδικα.
Για παράδειγμα, αν κάποιος πει ότι “ο John Smith λήστεψε την Εθνική Τράπεζα και καταδικάστηκε σε 30 χρόνια φυλάκιση”, προφανώς ένας άνθρωπος αντιλαμβάνεται όλες τις ενδιάμεσες ενέργειες, δηλαδή ότι συνελήφθη, του απαγγέλθηκαν κατηγορίες και κρίθηκε ένοχος στο δικαστήριο χωρίς να χρειάζεται η αναφορά τους. Ωστόσο, ένας υπολογιστής δεν έχει αυτή τη δυνατότητα και επάνω σε αυτό το κομμάτι γίνεται όλη η δουλειά της Cycorp.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο και CEO της εταιρείας, Doug Lenat,
“Κρατάμε επίτηδες ένα πολύ χαμηλό προφίλ. Δεν υπάρχουν εξωτερικές επιδοτήσεις ή χρηματοδοτήσεις. Δεν γράφουμε άρθρα, ούτε συμμετέχουμε σε συνέδρια και εκθέσεις, αλλά για πρώτη φορά είμαστε πολύ κοντά στο να πούμε ότι το Cyc μπορεί να εφαρμοστεί. Πολλοί από τους συνεργάτες μου είναι μαζί μας από το 1984. Είναι το πιο σημαντικό project στο οποίο θα μπορούσε να εργαστεί κανείς και θα ενισχύσει σημαντικά την ανθρώπινη ευφυΐα
Κάθε φορά που παρατηρείς οποιαδήποτε ανθρώπινη αντίδραση, έκφραση, ομιλία κλπ. που είπε ή έγραψε κάποιος άνθρωπος σε κάποιον άλλο, τότε διακρίνεις αναλογίες, προσδοκίες, κοινή λογική, πεποιθήσεις, συναισθήματα και γενικότερα πολλές μεταβλητές. Τα περισσότερα bots προσπαθούν να βρουν κάποια ακολουθία ή μαθαίνουν στατιστικά από μεγάλα πακέτα δεδομένων, όπως για παράδειγμα οι προτάσεις των Amazon και Netflix. Αμφότερες προτείνουν βιβλία και ταινίες με αρκετά καλά αποτελέσματα χωρίς, όμως, να καταλαβαίνουν πραγματικά τι κάνουν ή γιατί σε κάποιον αρέσει κάτι.
Η διαφορά του Cyc είναι ότι ξέρει τι κάνει και γιατί”
Ουσιαστικά πρόκειται για ένα software που συνεχώς εκπαιδεύεται (εδώ και 30 χρόνια) και μόλις φτάσει σε ένα πραγματικά ικανοποιητικό επίπεδο (ήδη χρησιμοποιείται για να διδάσκει Μαθηματικά σε παιδιά 11-12 ετών) θα μπορεί να εγκατασταθεί σε robots ή υπολογιστές σαν λειτουργικό σύστημα. Αξίζει να σημειωθεί ότι μιλάμε για ένα σύστημα χτισμένο από το μηδέν και με γνώσεις σχεδόν για οτιδήποτε μπορεί να σκεφτεί κανείς, άρα μπορεί να βρει χρησιμοποιηθεί σε πληθώρα εφαρμογών.
Όπως είναι προφανές, η εκπαίδευση του Cyc δε θα σταματήσει ποτέ και είναι χαρακτηριστικό ότι οι (ιδιαίτερα υπομονετικοί) δημιουργοί του δεν το βλέπουν σαν ένα πρόγραμμα, αλλά σαν ένα παιδί που μεγαλώνει.
Κάτι γίνεται με την τεχνητή νοημοσύνη, με τι συνείδηση όμως;