αναλύσει το σχήμα των αντικειμένων που έχει μπροστά του και να αποφασίσει ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να τα πιάσει.
Ονομάζεται Επιδέξιο Χέρι και διαθέτει ειδικούς αισθητήρες στην άκρη των δακτύλων του, με αποτέλεσμα να μπορεί να αξιολογήσει πόση δύναμη χρειάζεται να ασκήσει.
Σύμφωνα με τους εφευρέτες του, το συγκεκριμένο ρομποτικό χέρι είναι ένα τεράστιο τεχνολογικό άλμα στο χώρο της τεχνητής νοημοσύνης.
«Αυτό που κάναμε ήταν να βάλουμε νοημοσύνη στο ρομποτικό χέρι. Προσθέσαμε λοιπόν αισθητήρες στα δάχτυλα, ώστε να μπορέσουμε να καταλάβουμε πώς το ρομπότ αγγίζει τα αντικείμενα και αλληλεπιδρά με αυτά.
Προσθέσαμε κάμερες 3D, ώστε το ρομπότ να βλέπει τα αντικείμενα γύρω του και να μπορεί να επεξεργαστεί τον τρόπο με τον οποίο θα τα πιάσει και θα τα διαχειριστεί» ανέφερε ο Ριτς Γουώκερ, διευθυντής της εταιρίας Shadow Robot.
Αφού οι συγκεκριμένες κάμερες εξετάσουν το αντικείμενο, το λογισμικό αποφασίζει την τοποθέτηση των δαχτύλων για να πετύχει το βέλτιστο πιάσιμο.
Ο Ριτς Γουώκερ υποστηρίζει ότι το ανοικτό λογισμικό που χρησιμοποιεί η εταιρία, επιτρέπει και σε άλλους ερευνητές και κατασκευαστές να προσαρμόσουν το ρομποτικό χέρι στις δικές τους ανάγκες:
«Έχουμε πελάτες που χρησιμοποιούν το χέρι για να αναπτύξουν προσθετικά μέλη νέας γενιάς. Για παράδειγμα, πώς μοιάζει το interface ενός εγκεφάλου-υπολογιστή που ελέγχει ένα ρομποτικό χέρι;
Πώς το κάνουμε να δουλέψει; Ερευνούμε εφαρμογές του χεριού, σε πεδία που θα θέλαμε να έχουμε ένα άνθρωπο, αλλά δεν μπορούμε. Αυτό μπορεί να αποτελεί το πεδίο έρευνας και το σενάριο διάσωσης, όπου στέλνεις ένα ρομπότ κάπου, για να σηκώσει κάτι και να το μετακινήσει κάπου αλλού»
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το μέλλον βρίσκεται πλέον εδώ. Μπορεί να μοιάζει σαν από ταινία επιστημονικής φαντασίας, αλλά το ρομποτικό χέρι, μπορεί να κάνει απίστευτα πράγματα.
Source: euronews.gr