Τα εξαρτήματα αυτά επέτρεψαν στην Apple να πρωτοτυπήσει έναντι των ανταγωνιστών της και των ομολογουμένως αξιόλογων συσκευών τους, ενώ μαζί με την iSight κάμερα είναι τα τεχνικά χαρακτηριστικά που αναβαθμίζουν τη νέα συσκευή συγκριτικά με το iPhone 5. Μάλιστα, οι δύο επεξεργαστές αφήνουν πολλές υποσχέσεις, ειδικά αν κυκλοφορήσουν εφαρμογές που θα τους υποστηρίζουν.
Ενσωματωμένος στο κεντρικό πλήκτρο του κινητού, ο αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων δεν χρειάζεται πάντως κάποιο επιπλέον υποστηρικτικό software για να δείξει τις δυνατότητές του, πέρα από αυτό που είναι ήδη ενσωματωμένο στη συσκευή. Έτσι, μπορεί κανείς να αποθηκεύσει έως και 5 διαφορετικά αποτυπώματα, με τη διαδικασία να είναι πολύ εύκολη και να μην διαρκεί παραπάνω από 1 λεπτό.
Από εκεί και πέρα, θα μπορεί να «ξεκλειδώνει» το τηλέφωνο ή να επιβεβαιώνει τις αγορές του από το iTunes, απλώς αγγίζοντας το κεντρικό πλήκτρο. Δοκιμάζοντας τη λειτουργία αρκετές φορές, μας έκανε θετική εντύπωση η ταχύτητα και η αξιοπιστία του αισθητήρα στην ταυτοποίηση των αποτυπωμάτων.
Θετικές εντυπώσεις ως προς την αξιοπιστία του αφήνει και ο Μ7, ο επιπλέον συνεπεξεργαστής (motion coprocessor) που αναλαμβάνει τις μετρήσεις από το επιταχυνσιόμετρο, την πυξίδα και το γυροσκόπιο. Στόχος του είναι να «καταλαβαίνει» το κινητό σε τι κατάσταση βρίσκεται, σε διάφορα σενάρια, προσαρμόζοντας ανάλογα τη λειτουργία του.
Προς το παρόν, μάλλον η πιο ενδιαφέρουσα εφαρμογή του κατά τη γνώμη μας αφορά την πλοήγηση μέσω των χαρτών της Apple όπου, χάρις στον Μ7, το τηλέφωνο αντιλαμβάνεται πότε ο χρήστης οδηγεί και πότε περπατάει, ρυθμίζοντας αντίστοιχα τις οδηγίες που δίνει. Ωστόσο, δικαιολογημένα η Apple υποστηρίζει πως ο motion coprocessor ανοίγει τον δρόμο για μια νέα «γενιά» προγραμμάτων γυμναστικής και υγείας, που θα συνεργάζονται καλύτερα με το κινητό.
Το ίδιο ισχύει για τον Α7, τον κύριο επεξεργαστή 64-bit του iPhone 5S, ο οποίος θα αναδείξει πλήρως τις δυνατότητές του όταν λανσαριστούν τα πρώτα συμβατά παιχνίδια και εφαρμογές. Ο «πρώτος επεξεργαστής 64-bit σε smartphone» έχει γίνει αντικείμενο έντονης συζήτησης στο εξωτερικό, με αρκετούς αναλυτές να υποστηρίζουν πως πρόκειται απλώς για παιχνίδι μάρκετινγκ από τη μεριά της Apple, και την εταιρεία να αντιτείνει πως προσφέρει διπλάσια ισχύ συγκριτικά με τον Α6 και υψηλότερες επιδόσεις στα γραφικά.
Η δική μας γνώμη είναι πως το iPhone 5S είναι σαφώς πιο γρήγορο από τον «προκάτοχό» του, χάρις και στο iOS 7, και από τα ισχυρότερα (αν όχι το ισχυρότερο) της αγοράς. Σε κάποιο βαθμό, στον Α7 δείχνει να οφείλεται και η βελτιωμένη ταχύτητα διαχείρισης και λειτουργίας της iSight κάμερας. Μιας κάμερας που, εκτός από ταχύτερη, είναι επίσης βελτιωμένη στις λήψεις με χαμηλό φωτισμό, καθώς διαθέτει μεγαλύτερο αισθητήρα. Επίσης, μπορεί να τραβά πλέον βίντεο σε αργή κίνηση και, το σημαντικότερο, διαθέτει διπλό φλας, το οποίο εξασφαλίζει πως τα πρόσωπα στις φωτογραφίες αποδίδονται σε πιο φυσική απόχρωση.
Παράλληλα, το νέο iPhone αξιοποιεί τις παρακαταθήκες της Apple στην κατηγορία των smartphone – διαθέτοντας εξαιρετική 4 ιντσών οθόνη Retina (με ανάλυση 1136 x 640 pixel) και υψηλή ποιότητα κατασκευής. Από το iPhone 5, η Apple κράτησε επιπλέον το ίδιο ντιζάιν και μέγεθος – το οποίο μπορεί ενδεχομένως να είναι το καταλληλότερο από άποψη εργονομίας, όμως κατά τη προσωπική μας γνώμη είναι πλέον μικρό για smartphone.
Επίσης, η εταιρεία διατήρησε την… ίδια τιμολογιακή στρατηγική, με συνέπεια το νέο smartphone να πωλείται στη χώρα μας στα 739€ για το μοντέλο με εσωτερικό αποθηκευτικό χώρο 16 GB, φτάνοντας στα 979€ για το μοντέλο με 64 GB. Ωστόσο, μπορεί να αποκτηθεί φθηνότερα αν συνδυασθεί με κάποιο πρόγραμμα συμβολαίου, καθώς και οι τρεις ελληνικές εταιρείες κινητής τηλεφωνίας το προσφέρουν με επιδότηση.
Από τα ελάχιστα που μπορεί κανείς να προσάψει στην Apple είναι ότι στο iPhone 5S δεν υπάρχει αισθητή βελτίωση από το iPhone 5 ως προς την αυτονομία, καθώς είναι εξοπλισμένο με παρόμοιας χωρητικότητας μπαταρία και, τουλάχιστον στη δοκιμή μας, δεν παρατηρήσαμε πως οι καινοτομίες στους επεξεργαστές επηρεάζουν σημαντικά την κατανάλωση ενέργειας, όπως υποστηρίζει η εταιρεία.
Ευχαριστούμε τη Vodafone για την παραχώρηση της συσκευής για τη δοκιμή.
Source: portal.kathimerini.gr