Linux-Team - Information Technology Forum - Ελληνικό Τεχνολογικό Φόρουμ


Μη Συνδεδεμενος Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε

 Η διανομή Zorin OS

Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας Πήγαινε κάτω  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]

Δημοσίευση #1
 Dark-Avenger

Dark-Avenger
Forum Founder
Forum Founder
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]

To Zorin OS είναι μια διανομή Linux που βασίζεται στο Ubuntu. Έχει σαν στόχο να παρουσιάζει μια επιφάνεια εργασίας που μοιάζει με τα MS Windows. Αυτό βοηθά τους χρήστες Windows να κάνουν εύκολα την μετάβαση σε Linux. Μπορούμε να αλλάζουμε εύκολα την εμφάνιση με ένα κλικ, έτσι ώστε να προσομοιώνει το περιβάλλον Windows 7, Windows XP, ή GNOME. Η τελευταία έκδοση του λειτουργικού, το Zorin OS 9 είναι βασισμένη στο Ubuntu 14.04 LTS, και έτσι θα λαμβάνει ενημερώσεις μέχρι το 2019. Η διανομή ανήκει στις εύκολες και είναι για τον καθένα. Χαρακτηριστικό της διανομής είναι το πολύ καλό plug n' play σε συσκευές, ανάλογο με του Ubuntu. Αρνητικά σημεία δεν υπάρχουν, εκτός ίσως αν δεν σας αρέσουν τα χρωματικά θέματα της επιφάνειας (μπλε, μαύρο, γαλάζιο, λευκό). Η λήψη των ενημερώσεων είναι πολύ εύκολη, το ίδιο και το κέντρο λογισμικού (στυλ Ubuntu).

Εκδόσεις

Οι ελεύθερες εκδόσεις είναι οι παρακάτω:

   Core (βασική)
   Educational (με έμφαση στην εκπαίδευση)
   Lite (με LXDE)
   Educational lite (εκπαιδευτική ελαφριά με LXDE)

Με πληρωμή (βασικά οι πληρωμές όπως λέγεται πάνε σε donations)

   Buisness (περιλαμβάνει πολλά προγράμματα όπως εφαρμογές για λογιστικά, για ανάλυση προϊόντων, βάσεις δεδομένων, επεξεργασία κειμένου, υπολογιστικά φύλλα και άλλα παρεμφερή)
   
   Maximum (Ultimate) Ίδια με την προηγούμενη αλλά προστίθενται multimedia και υποστήριξη για παιχνίδια Play on Linux.

Απαιτήσεις συστήματος

Για την κανονική έκδοση (όχι lite), οι απαιτήσεις είναι:

   Επεξεργαστής: 1 GHz x86
   Χώρος στον δίσκο: 5 Gb
   Μνήμη: 512 ΜΒ
   Κάρτα γραφικών: Τουλάχιστον 640Χ480

Για την Lite έκδοση (LXDE)

   Επεξεργαστής: 266 ΜΗz
   Χώρος στον δίσκο: 2 Gb
   Μνήμη: 128 MB
   Κάρτα γραφικών: Τουλάχιστον με 640Χ480 ανάλυση

Ιστορία και ανάπτυξη της διανομής

Το Zorin OS ανακοινώθηκε αρχικά τον Σεπτέμβριο του 2008. Το σχέδιο ήταν να δημιουργηθεί μια διανομή βασισμένη στο Ubuntu για χρήστες MS Windows που δυσκολεύονταν να μεταβούν σε Linux. Ήθελαν να εκδώσουν το λειτουργικό την 1η Ιανουαρίου 2009, αλλά αυτό καθυστέρησε λόγω τεχνικών δυσκολιών, έτσι η πρώτη beta βγήκε στις 5 Μαΐου εκείνης της χρονιάς. Η δεύτερη έκδοση Zorin OS Lite βγήκε στις 30 Μαΐου 2009, ήταν μια βερσιόν της γνήσιας, αλλά πιο ελαφριά και με λιγότερα στοιχεία. Το σχέδιο για να βγει μια έκδοση ειδικά για εκπαιδευτικούς σκοπούς ακυρώθηκε σε αυτό το σημείο. Η πρώτη σταθερή έκδοση του Zorin OS βγήκε έξω την 1η Ιουλίου 2009, ήταν η έκδοση 1.0 και προσέλκυσε 4.000 επισκέπτες, από αυτούς οι 1.000 έγιναν χρήστες της διανομής από την πρώτη εβδομάδα.

Το Zorin OS δοκιμάστηκε στην Κένυα και άλλες αφρικανικές χώρες για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα αυτό έγινε δυνατό στην πραγματοποίηση του χάρη σε δωρεές ιρλανδικών κοινοτήτων charity. Στη συνέχεια, είχαμε το Zorin OS Limited Edition 09 στις 7 Δεκεμβρίου 2009, ήταν ο προπομπός του Zorin OS 2.0. Αυτό ήταν διαθέσιμο μόνο για αγορά σε DVD. Η έκδοση 2.0 βγήκε τελικά την 1η Ιανουαρίου 2010. Περιλάμβανε ένα επανασχεδιασμένο user interface, νέα θέματα και wallpapers, δυνατότητες, και ενημερωμένο λογισμικό. Μετά από ένα survey και το ανάλογο feedback αποφασίστηκε να δημιουργηθεί μια επιφάνεια εργασίας που να προσομοιώνει τα Windows 7. To νέο θέμα ονομάστηκε shine, και πρόσθεσε νέα προγράμματα όπως τον editor Kino, και το Empathy για instant messaging.

Δυνατότητες

To Zorin OS περιλαμβάνει μια στάνταρντ επιλογή προγραμμάτων στην κανονική του έκδοση (περισσότερες επιλογές υπάρχουν στις εκδόσεις Premium, Gamer, Buisness και Ultimate). To Google Chrome είναι ο εξαρχής φυλλομετρητής ιστού, παρόλο που οι Firefox, Opera, Midori μπορούν να μπουν πολύ εύκολα χρησιμοποιώντας τον Web Browser Zorin Manager. Ο Rhythmbox είναι ο default αναπαραγωγέας πολυμέσων, το GIMP είναι πρόγραμμα ανάλογο του Adobe Photoshop, και το Libre Office αποτελεί τη σουίτα γραφείου.

Εγκατάσταση

Ο Zorin OS installer περιλαμβάνει τον Ubiquity που επιτρέπει στον χρήστη να κάνει πολύ εύκολη εγκατάσταση του λειτουργικού. Στη συνέχεια με τον Zorin OS Look Changer μπορούμε να αλλάξουμε την μορφή της επιφάνειας εργασίας όπως την θέλουμε.

Δημοφιλία και κριτικές

Το Zorin OS ανήκει στις δημοφιλείς διανομές, και έτσι βρίσκεται στην θέση 14 από 100 στο Distrowatch με 730 επισκέψεις ενδιαφέροντος την ημέρα. Όσον αφορά τις κριτικές, σε ένα review στο Unixmen.com τα λόγια είναι θετικά, λέγοντας πως οι επιλογές στην επιφάνεια εργασίας είναι καλές, το ίδιο και για τους φυλλομετρητές. Σε γενικές γραμμές το σύστημα εμπνέει έναν αέρα φρεσκάδας και ενδιαφέροντος. Άλλη κριτική στο LinuxUser & Developer λέει πως το Zorin OS πέτυχε τον στόχο του να προσομοιώνει την επιφάνεια των Windows, από την άλλη πλευρά "είναι μπέρδεμα με τις ελεύθερες και επί πληρωμή βερσιόν του λειτουργικού. Αυτό ίσως δεν τραβήξει άμεσα τους παραθυράδες στο Linux"

Η επίσημη ιστοσελίδα της διανομής

Κώδικας:
www.zorin-os.com

To Zorin OS με λίγα λόγια

   Προγραμματισμός: Ομάδα Zorin
   Οικογένεια: Linux
   Βασισμένο: Ubuntu
   Μοντέλο: Ανοικτού κώδικα
   Πρώτη έκδοση: Ιούλιος 2009
   Τελευταία έκδοση: Η Zorin OS 9 στις 15 Ιουλίου του 2014
   Πακεταριστής διαχειριστής πακέτων: APT
   Γλώσσες: Πολυγλωσσικό
   Πλατφόρμες: x86, x86-64
   Εξαρχής περιβάλλον εργασίας: GNOME, LXDE
   Άδειες: GNU / GPL
   Κατάσταση: Ενεργή

HashTags: [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]

Source: [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]

Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας Επιστροφή στην κορυφή  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]


Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης

Ωχ! Φαίνεται ότι κάτι πήγε στραβά ...

[#10425]

Ο διαχειριστής έχει μπλοκάρει την προβολή των θεμάτων στους επισκέπτες, μόνο τα μέλη μπορούν να δουν αυτό το πεδίο.


Χρήσιμοι Σύνδεσμοι: