19/5/2016, 03:25 αναρτήθηκε.
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]
Η διανομή gNewSense
To GnewSense είναι ένα λειτουργικό σύστημα για υπολογιστές βασισμένο στο Debian και αναπτύχθηκε με το σπονσονάρισμα από το Free Software Foundation. Σκοπός του είναι η φιλικότητα προς τον χρήστη, αλλά όλο το ιδοταγές λογισμικό (όπως binary blobs), έχει αφαιρεθεί.
To FSF προϋποθέτει για την διανομή πως θα είναι τελείως ελεύθερο λογισμικό. To GnewSense τηρεί μια αυστηρή στάση απέναντι στο ιδιοταγές, για παράδειγμα ακόμα και η τεκμηρίωση για τον τρόπο εγκατάστασης ιδιοταγούς λογισμικού εξαιρείται, και δεν υπάρχει.
Ιστορία της διανομής
Το σχέδιο ξεκίνησε από τους Brian Brazil και Paul O Malley στο 2006. Αρχικά η GnewSense βασιζόταν στο Ubuntu, και από την έκδοση 1.0 την υποστήριξε το FSF. Αργότερα στα επόμενα δύο χρόνια δεν υπήρχαν εκδόσεις, μέχρι τις 8 Αυγούστου 2011, όπου το Distrowatch καταχώρησε την διανομή σαν “dormant”. Τον Σεπτέμβριο του 2012, το status άλλαξε σε “active”, και στις 6 Αυγούστου του 2013 είχαμε την πρώτη έκδοση 3.0 Parkes βασισμένη στο Debian.
Τεχνικές προδιαγραφές
Η διανομή εξ' αρχής χρησιμοποιεί το GNOΜE. Το γραφικό περιβάλλον διεπαφής χρήστη μπορεί να παραμετροποιείται σύμφωνα με τις επιλογές του χρήστη, με την επιλογή του x display manager, windows managers, και άλλα περιβάλλοντα επιφάνειας εργασίας που μπορούν να εγκατασταθούν μέσα από τα φιλοξενούμενα αποθετήρια.
Ο εγκαταστάτης Obiquity επιτρέπει την εγκατάσταση στον σκληρό δίσκο μέσα από το περιβάλλον του Live CD χωρίς να χρειάζεται να επανεκκινήσεις τον υπολογιστή πριν από την εγκατάσταση.
Πέρα από τα καθιερωμένα εργαλεία συστήματος, και άλλες μικρές εφαρμογές, το GnewSense έρχεται με την συνοδεία του παρακάτω λογισμικού:
OpenOffice, σουίτα παραγωγικότητας γραφείου, τον φυλλομετρητή Epiphany που πρόσφατα μετονομάστηκε απλά σε “Web”, τον Empathy για ανταλλαγή μηνυμάτων, και το GIMP για επεξεργασία γραφικών. Διάφορα εργαλεία ανάπτυξης όπως το GCC είναι επίσης εγκατεστημένα. Η εγκατάσταση γίνεται από το Live CD. Υπάρχουν images για κατέβασμα.
Εκδόσεις
H GnewSense διανομή, είχε φτιάξει τέσσερις κύριες εκδόσεις:
1) 1.0 με κωδική ονομασία “DeltaD” στις 2/11/2006 που υποστηριζόταν μέχρι την 1/5/2008 και ήταν βασισμένη στο Ubuntu 6.06 Drake.
2) 2.0 “DeltaH” στις 30/4/2008 που υποστηριζόταν μέχρι τις 3/1/2014 βασισμένη στο Ubuntu 8.04 Hardy Heron.
3) 3.0 “Parkes” στις 6/8/2013 βασισμένη στο Debian 6.0 Squeeze για αρχιτεκτονικές i386 και amd64 με λήξη στις 31/12/205.
4) H 4.0 “Ucclia” στις 2/5/2016 με αόριστη ημερομηνία λήξης υποστήριξης, βασισμένη στο Deban 7 Wheezy για πλατφόρμες i386 και amd64.
Σύγκριση με άλλες διανομές
Τυχόν αποθετήρια που είναι non free δεν παρέχονται από το σχέδιο GnewSense το ίδιο και η μη ελεύθερη τεκμηρίωση και καλλιτεχνική εργασία, που έχουν αφαιρεθεί. Καθώς αρχικά βασιζόταν σε Ubuntu, το αποθετήριο Universe έμπαινε εξ' αρχής. Για να αποφευχθούν προβλήματα trademrk όπως το στέλεχος Mozilla Firefox, η GnewSense 1.1 το μετονόμασε σαν “BurningDog”. Το BurningDog δεν προσφέρει την επιλογή να εγκαθιστά μη ελεύθερα plugins όπως το Adobe Flash.
Η GnewSense 2.0 εγκατέλειψε το BurningDog και υιοθέτησε το Epiphay (που αργότερα μετονομάσθηκε σε “Web”), ένα στοιχείο του GNOME, σαν τον εξ' αρχής φυλλομετρητή ιστού, επίσης υπήρχαν παρεναίσεις και οδηγίες για την μεταγλώτισση και τρέξιμο του GNU IceChat. Η GnewSense 3.0 κράτησε το Web σαν φυλλομετρητή της, και προσέθεσε μια αλλαγμένη έκδοση του IceWheasel του Debian που δεν προσφέρει εγκατάσταση μη ελεύθερων add ons.
To Debian είναι μια άλλη διανομή γνωστή για τις απαιτήσεις της όσον αφορά την αδειοδότηση, και την προσκόλληση στις επιλογές του ελεύθερου λογισμικού ανοικτού κώδικα. Καθώς και το Debian και το GnewSense εξαιρούν μη ελεύθερο λογισμικό και μη ελεύθερα binarty blobs στις επίσημες εκδόσεις τους, το Debian διατηρεί και φιλοξενεί ανεπίσημα αποθετήρια μη ελεύθερου λογισμικού και firmware binaries.
Επίσης το Debian είναι καμία φορά εξαρτώμενο με το να προτείνει την εγκατάσταση μη ελεύθερου λογισμικού προαιρετικά, κάτω από την πεποίθηση πως είναι στην απόφαση του χρήστη να κάνει κάτι, αφού ο χρήστης είναι ενημερωμένος για την χρήση τέτοιου λογισμικού, όλο αυτό είναι ύψιστης σημασίας όπως ορίζεται στην ρήτρα 5, με το κοινωνικό συμβόλαιο του Debian. Βέβαια, αυτή η στάση και η δημοκρατική διαχείριση του Debian, έχει γίνει αιτία επαναλαμβανόμενης διαμάχης.
Το GnewSense από την άλλη, δεν περιλαμβάνει πακέτα που προτείνουν την εγκατάσταση μη ελεύθερου λογισμικού, firmware extensions ή plugins, αλλά ούτε προσφέρει πρόσβαση σε πηγές μη ελεύθερου λογισμικού, για τον οποιοδήποτε λόγο. Θεωρεί τα παραπάνω σαν παραβίαση των αρχών των λύσεων με ελεύθερο λογισμικό ανοικτού κώδικα. Επίσης οι πολιτικές του GnewSense δεν επιτρέπουν περίληψη τεκμηρίωσης κάτω από αδειοδότηση GNU Free Documentation Licence, που περιέχουν τμήματα ευμετάβλητα (δηλαδή με ίχνη ιδιοταγούς). Όλα αυτά περιλαμβάνουν και manals / documentation που εκδόθηκαν από το GNU σχέδιο.
Καθώς το GnewSense αρχικά ήταν fork του Ubuntu, (που το ίδιο με την σειρά του ήταν fork του Debian), σαν αποτέλεσμα της εργασίας του ιδρυτή και προγραμματιστή Paul O'Malley πάνω στο Ubuntu, στη συνέχεια το GnewSense στην έκδοση 3.0 γύρισε στο Debian σαν βάση για την διανομή.
Αυτό ήταν μια απόφαση επειδή το σχέδιο Debian διαχωρίζει προσεκτικά το ελεύθερο λογισμικό στην κάθε του επίσημη έκδοση, από το ιδιοταγές λογισμικό, στο οποίο μπορεί να προσφέρει πρόσβαση.
Ανάλογα, διάφορα πακέτα που υπάρχουν στο Debian όπως ο IceWheezel έχουν τροποποιηθεί έτσι, ώστε να μην προσφέρουν πρόσβαση σε μη ελεύθερο λογισμικό.
Όρια
Τα αποθετήρια του GnewSense έχουν μόνο ΕΛ/ΛΑΚ και έτσι η υποστήριξη για υλικό που περιλαμβάνει firmware που δεν είναι ΕΛ/ΛΑΚ όπως ασύρματες κάρτες δικτύου, δεν υπάρχει. Τον Μάιο του 2008, αφαιρέθηκε η υποστήριξη για κάρτες γραφικών 3d λόγω προβλημάτων αδειοδότησης. Αργότερα στις 13 Ιανουαρίου του 2009, το πρόβλημα λύθηκε και η υποστήριξη επανήλθε.
Δημοφιλία της διανομής
Το GnewSense δεν βρίσκεται δυστυχώς μέσα στις 100 πρώτες διανομές στο Distrowatch, ίσως επειδή οι εκδόσεις ήταν αραιές, και λόγω του εντελώς ελεύθερου λογισμικού, η διανομή δεν συνίσταται για τον νεοφερμένο στον κόσμο του Linux. Αυτό εξάλλου, καυτηριάζει και στην κριτική του ο λινουξάς Spatry λέγοντας “GnewSense ή No Sense”. Όλα τα παραπάνω ίσως αλλάξουν με την νέα έκδοση της διανομής, και ταραχτούν τα νερά. Από την άλλη, η διανομή έρχεται με την “ευλογία” του Richard Stallman, και αυτό θα παίξει ρόλο.
Η νέα έκδοση της διανομής
Ο Sam Geeraerts ανακοίνωσε την νέα έκδοση της GnewSense 4.0 στις 6 Μαίου του 2016, θα είναι βασισμένη στο Debian, και θα περιλαμβάνει αποκλειστικά ΕΛ/ΛΑΚ. Σπονσονάρεται από το FSF και περιλαμβάνει τρεις αρχιτεκτονικές υλικού, i386, amd64 και mipsel. Το κωδικό όνομα είναι Ucclia, και επιφάνεια εργασίας το GNOME 3. Υπάρχουν DVD για κατέβασμα καθώς και netboot images.
Αποδοχή και κριτικές
Τον Αύγουστο του 2013, στην GnewSense 3.0 ο Jesse Smith του DistroWatch σημείωσε πως “πολλές εφαρμογές που περιλαμβάνονταν στη διανομή όπως το OpenOffice 3, η ο πυρήνας linux-libre 2.6.32, ο IceWheesel 3.5 και το GNOME 2.30 ήταν ξεπερασμένα”.
Ο Smith είπε συγκεκριμένα “Σε γενικές γραμμές ήμουν ευχαριστημένος με την GnewSense 3.0 που βασιζόταν στο Debian. Παρείχε σταθερότητα και πολύ καλή απόδοση. Η διανομή είναι λιτή, γρήγορη και τακτοποιημένη. Η άλλη πλευρά είναι πως η διανομή προορίζεται για έμπειρους χρήστες, και πως θα έρθει απότομα σε νεοφερμένους που θα πρέπει να ανοίξουν βιβλίο. Δεν είναι αυτοματοποιημένα ορισμένα πράγματα”.
“Η έλλειψη ιδιοταγούς λογισμικού εντελώς, είναι δίκοπο μαχαίρι. Από την μία δηλώνει πως όλο το Λ/Σ μπορεί να τροποποιείται ελεύθερα και να αναδιανέμεται, να διανέμεται, από μόνο του. Μπορεί επίσης να παίξει τις περισσότερες μορφές πολυμέσων. Ένα πρόβλημα που είχα ήταν σχετικά με την ασύρματη κάρτα δικτύου μου λόγω του μη ελεύθερου firmware της Intel. Οι περισσότερες διανομές ήταν εντάξει, βέβαια αυτό δεν σημαίνει πως το GnewSense δεν ήταν μια καλή λύση για το desktop μου”.
Ο Richard Stallman ιδρυτής και πρόεδρος του FSF είπε πως χρησιμοποιούσε την GnewSense τον Ιανουάριο του 2010, και μέχρι τον Απρίλιο του 2014, οπότε και άλλαξε στην Trisquel.
Η επίσημη ιστοσελίδα της διανομής:
- Κώδικας:
http://gnewsense.org/
To GnewSense με λίγα λόγια:
Ιδρυτές: Brian Brazil, Paul O Malley, K. Goertz (προηγούμενοι), Sam Geeraerts (τωρινός).
Οικογένεια: Unix like
Κατάσταση: Ενεργή
Μοντέλο: Ανοικτού κώδικα
Πρώτη έκδοση: 2 Νοεμβρίου 2006
Τελευταία έκδοση: 2 Μαΐου 2016
Μέθοδος ανανέωσης: APT
Πακεταριστής: dpkg / Synaptic Package Manager
Πλατφόρμες: x86, x86-64
Πυρήνας: Linux μονολιθικός
Userland: GNU
Επιφάνεια εργασίας εξαρχής: GNOME
Άδειες: GNU / FSDG αποκλειστικά ελεύθερο λογισμικό
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]