22/11/2014, 14:44 αναρτήθηκε.
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]
Η διανομή Knoppix είναι ένα λειτουργικό σύστημα που βασίζεται στο Debian και είναι σχεδιασμένο για να τρέχει απευθείας από ένα live cd - dvd ή ένα usb flash drive. Ήταν μια από τις πρώτες διανομές αυτού του είδους. Το Knoppix αναπτύχθηκε από τον προγραμματιστή Linux Klauss Knopper. Σε αυτό, όταν ξεκινάμε ένα πρόγραμμα, φορτώνεται από το αποσπώμενο μέσο και αποσυμπιέζεται σε ένα ram drive. Η αποσυμπίεση αυτή γίνεται άμεσα και είναι αόρατη.
Παρόλο που το Knoppix σχεδιάστηκε ειδικά για live χρήση, σαν live cd - dvd δηλαδή, μπορεί να εγκατασταθεί και στον σκληρό δίσκο όπως οποιοδήποτε άλλο Λ/Σ. Οι υπολογιστές που υποστηρίζουν εκκίνηση από usb flash drive μπορούν να φορτώσουν το knoppix από flash ή από κάρτα μνήμης.
Υπάρχουν δύο κύριες εκδόσεις του Knoppix, η παραδοσιακή σε cd (700 Mb) και σε dvd (4,7 Gb) που λέγεται έκδοση Maxi. Κάθε είδος έρχεται σε δύο γλώσσες, την αγγλική και τη γερμανική. Η διανομή αποτελείται κυρίως από ελεύθερο και ανοικτό λογισμικό, περιλαμβάνει ένα μέρος από ιδιοταγές, αυτό όμως πρέπει να πληρεί κάποια κριτήρια. Το Knoppix επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αντιγραφούν αρχεία από σκληρούς δίσκους που περιέχουν λειτουργικά που δεν είναι προσβάσιμα. Φυσικά μπορεί να χρησιμοποιείται χωρίς εγκατάσταση, όπως είπαμε και πριν.
Περιεχόμενα
Περισσότερα από 1000 πακέτα λογισμικού συμπεριλαμβάνονται στην έκδοση cd και άλλα 2600 στην έκδοση dvd. Περίπου 9 Gb προγραμμάτων μπορούν να χωρέσουν στην έκδοση του dvd σαν συμπιεσμένα. Αυτά περιλαμβάνουν: Το LXDE, ένα ελαφρύ περιβάλλον εργασίας Χ11 (το οποίο είναι το εξ' αρχής περιβάλλον για την έκδοση 6.0.1 η την μετέπειτα), και το KDE 3, μια ολοκληρωμένη επιφάνεια εργασίας που ήταν η αρχική στις εκδόσεις 5.3.1 και προηγούμενες. Τον MPlayer για ήχο σε MP3 και το Ogg Vorbis για υποστήριξη αναπαραγωγής ήχου.
Για πρόσβαση στο διαδίκτυο υπάρχουν Utilities όπως το kPPP (για dial up modems) και εργαλεία για γραμμές ISDN. Τον φυλλομετρητή ιστού Iceweasel βασισμένο στον Firefox. Ανάλογα, τον Icedove για e-mail client βασισμένο στον Thunderbird. Το γνωστό GIMP πρόγραμμα επεξεργασίας γραφικών. Εργαλεία ασφαλείας δεδομένων και για επισκευές, διορθώσεις. Εργαλεία για διαχειριστές συστημάτων και ανάλυση δικτύων. Το Libre Office σαν σουίτα γραφείου και ακόμα τον Terminal Server.
Απαιτήσεις υλικού
Οι ελάχιστες απαιτήσεις υλικού είναι:
Επεξεργαστής Intel / AMD (i486 η μετέπειτα), 32 Mb RAM για mode κειμένου, η 128 MB RAM για το LXDE. Τα 512 ΜΒ RAM είναι αναγκαία για να χρησιμοποιήσει κάποιος το Office. Ένα CD/DVD ROM drive για να φορτώνεται το bootable image. Μπορεί να είναι IDE/SATA η SCSI. Κάρτα γραφικών SVGA. Ποντίκι PS/2, η USB και πληκτρολόγιο.
Σώζοντας τις αλλαγές στο περιβάλλον
Πριν από το Knoppix 3.8.2 όλα τα documents ή τα settings που δημιουργούσε ένας χρήστης χάνονταν σε κάθε επανεκκίνηση. Αυτό, δημιούργησε την ανάγκη να μπορούν να σώζονται τα αρχεία του χρήστη απευθείας σε ένα διαμέρισμα του δίσκου, σε αποσπώμενα μέσα όπως USB flash drive η στο δίκτυο. Ήταν επίσης πιθανό να σετάρει κάποιος ένα "persistant home directory" όπου κάθε έγγραφο η setting που γραφόταν στο user home directory να ανακατευθυνόταν αυτόματα στο σκληρό δίσκο η σε αποσπώμενο μέσο, το οποίο θα γινόταν mount αυτόματα και εκείνο στην εκκίνηση. Ένα απλό αρχείο, το knoppix.img γινόταν cached στο επανεγγράψιμο μέσο, έτσι ώστε να προσομοιώνει ένα file system στο οποίο αρχεία εγγράφονταν για μετέπειτα χρήση. Αυτό επέτρεπε στον χρήστη να γράφει με διαφάνεια (transperently), στο home directory του.
Η υποστήριξη για Union mount προστέθηκε από την έκδοση 3.8.1 μέσα από το UnionFS. Αυτό αντικαταστάθηκε αργότερα από το Aufs στην 5.1.0 για να αυξήσει την σταθερότητα. Το union mount επέτρεπε virtual updates στα δεδομένα σε read only μέσα CD/DVD, αποθήκευε τις αλλαγές σε ξεχωριστά εγγράψιμα μέσα, και στη συνέχεια συνδυάζοντας αυτά τα δύο σαν ένα απλό μέσο αποθήκευσης (single storage device). Τα επανεγγράψιμα μέσα μπορούσαν να είναι sticks μνήμης (ramdisk), ένας σκληρός δίσκος, ένα USB flash drive και άλλα.
Όλα τα παραπάνω σημαίνουν πως ένας χρήστης του Knoppix μπορούσε να κάνει αλλαγές στο λογισμικό που ήταν εγκαταστημένο στο σύστημα, όπως το να χρησιμοποιήσει τον APT για να εγκαταστήσει ή να κάνει αναβαθμίσεις λογισμικού. Το μέσο αποθήκευσης που θα περιείχε τις αλλαγές θα έπρεπε να είναι παρόν και συνδεδεμένο οποτεδήποτε εκκινούσε το Knoppix, αλλιώς θα χρησιμοποιούνταν τα αρχικά δεδομένα από το δισκάκι. Καθώς το Knoppix θα σκανάριζε τα διαθέσιμα μέσα αποθήκευσης για ένα persistant home directory εξ αρχής, ο χρήστης θα μπορούσε να ορίσει μια συγκεκριμένη θέση με ένα boot option όπως:
'Έτσι, χρησιμοποιώντας ένα Knoppix CD και ένα USB flash drive, ένας χρήστης μπορούσε να έχει το ίδιο περιβάλλον, προγράμματα και settings, καθώς και δεδομένα σαν διαθέσιμα σε κάθε υπολογιστή που θα μπορούσε να έτρεχε το Knoppix. Αυτή η λειτουργικότητα έγινε εφικτή από το Knoppix 5.1.1 (CD έκδοση), η την 5.3.1 (DVD έκδοση). Με λίγα λόγια, η δυνατότητα ενός live CD μετατράπηκε σε αυτήν ενός φορητού λειτουργικού συστήματος που θα έτρεχε σε εξωτερικό αποθηκευτικό μέσο.
Επιλογές εκκίνησης
Όταν χρησιμοποιεί κάποιος το Knoppix σαν live CD, μπορεί να θέτει επιλογές εκκίνησης γνωστές σαν cheatcodes για να παρακάμψει ένα default setting ή ένα αυτόματης αναγνώρισης υλικού όταν αυτό αποτυγχάνει. Για παράδειγμα, ο χρήστης μπορεί να θέλει να κάνει μια εκκίνηση σε κονσόλα ή να προχωρήσει χωρίς υποστήριξη SCSI. Για αυτό τον λόγο το Knoppix επιτρέπει στον χρήστη να βάζει έναν ή περισσότερους κωδικούς cheatcodes στο prompt πριν την εκκίνηση. Εάν δεν το κάνει μέσα στον προκαθορισμένο χρόνο, το Knoppix θα εκκινήσει με τις εξ' αρχής ρυθμίσεις. Για παράδειγμα, για να θέσει ένας τη γλώσσα στα γαλλικά, θα πρέπει να βάλει:
Δημοφιλία της διανομής
Το Knoppix ήταν ένα από τα πρώτα Linux live CDs, και έτσι έγινε δημοφιλές. Υπάρχουν ορισμένοι λόγοι του γιατί αυτή η δημοφιλία εξακολουθεί να υπάρχει. 'Όπως είπαμε είναι ένα από τα πρώτα live και είναι βασισμένο σε Debian. Η εξαιρετική του δυνατότητα αναγνώρισης υλικού το κάνει να εκκινεί στα περισσότερα συστήματα χωρίς ρυθμίσεις. Ακόμα οι λειτουργίες που διαθέτει για να συνδέεται σχεδόν σε οποιοδήποτε είδος δικτύου. Οι δυνατότητες του για επισκευές συστημάτων, διορθώσεις και αντιμετώπιση βλαβών.
Το Knoppix δουλεύει λοιπόν σε μια μεγάλη γκάμα desktop PCs και notebooks αλλά όχι σε όλα. Η αυτόματη αναγνώριση υλικού δεν μπορεί να αναγνωρίζει κάθε είδους υλικό, και σε μερικές περιπτώσεις οι οδηγοί που χρησιμοποιούνται δεν είναι οι κατάλληλοι. Το Knoppix έχει δυσκολία στο να αναγνωρίζει κάποιες κάρτες φτιαγμένες πριν το 1998, και μερικές μητρικές με BIOS πριν από το 2002. Σε κάποιες από τις περιπτώσεις αυτές, χρειάζεται χειροκίνητη ρύθμιση με κωδικούς που θα μπαίνουν κατά την διάρκεια εκκίνησης, και έτσι θα αντιμετωπίζονται τα προβλήματα αναγνώρισης του υλικού.
Εάν ένας υπολογιστής δεν έχει αρκετή μνήμη για να τρέξει το KDE και άλλα συμπεριλαμβανόμενα προγράμματα, το παλιότερο Knoppix (πριν από την 6.0) μπορεί να εκκινεί σε μια ελαχιστοποιημένη twm session. Στην περίπτωση αυτή, το μόνο παράθυρο που τρέχει στη session εξ' αρχής είναι το xterm.
Το Knoppix βρίσκεται στη θέση 32 από 100 στο distrowatch, με 409 επισκέψεις ενδιαφέροντος την ημέρα.
Εκδόσεις
Η πρώτη έκδοση ήταν η 1.4 στις 30 Σεπτεμβρίου του 2000 και ήταν σε CD. Από τον Απρίλιο του 2008 και από την έκδοση 4 έως την 5.1.1 η διανομή έβγαινε και σε CD και σε DVD που λεγόταν Maxi, αυτές οι δύο μορφές αναπτύσσονταν παράλληλα. Από την πρώτη έκδοση ακολούθησαν άλλες 44 περίπου εκδόσεις σε διάφορες χρονολογίες με τελευταία την 7.4.0 στις 7 Αυγούστου του 2014.
Το Knoppix 6.0.1 Andriane 1.1 είναι μια έκδοση CD και είναι ένα ολοκληρωμένο rebuild από scratch. Το LXDE είναι το εξ' αρχής περιβάλλον εργασίας, και υπάρχει προσεκτικά επιλεγμένο και λίγο λογισμικό, έτσι ώστε να χωράει στο cd. Δεν έγινε τότε περισσότερη ανάπτυξη των κλασσικών εκδόσεων 5.x. Το Knoppix 6.2.1 βγήκε και σε cd και σε dvd, και το Adriane 1.2 μόνο σε cd.
Παράγωγες διανομές
Το Adriane Knoppix ήταν μια παραλλαγή στη διανομή που προοριζόταν για τυφλούς και άτομα με προβλήματα όρασης. Θα χρησιμοποιούνταν και με μη οπτικές μονάδες εξόδου. Βγήκε προς το τέλος του 2007 σαν live cd. To Adrianne Knoppix πήρε το όνομα του από την Adrianne Knopper τη γυναίκα του Klauss Knopper, δημιουργού της διανομής.
Η Ανδριάννα ήταν άτομο με προβλήματα όρασης και έτσι βοήθησε τον άντρα της στην ανάπτυξη της διανομής. Το όνομα επίσης αποτελεί ακρωνύμιο για το Audio Desktop Refrence Implementation and Networking Environment. Το Adrianne Knoppix μπορεί να χρησιμοποιηθεί εκτός από τους τυφλούς και από αυτούς που είναι πρωτάρηδες στους υπολογιστές και δεν ξέρουν πολλά πράγματα για το computing. Χρησιμοποιεί τον αναγνώστη οθόνης Blinux του SUSE και μια γεννήτρια φωνημάτων καθώς και μηχανή ομιλίας.
Knoppel (το ελληνικό Knoppix)
Η διανομή μεταφράστηκε στα ελληνικά εδώ και πολλά χρόνια, ήταν μάλιστα ένα cd που κυκλοφόρησε με αρκετά περιοδικά πληροφορικής στην Ελλάδα προκαλώντας αίσθηση, και κάνοντας πολλούς χρήστες PC να την δοκιμάσουν και να περιηγηθούν στο περιβάλλον της (τότε το KDE). Άλλοι πολλοί τότε χρήστες Windows η DOS, είδαν με μεγάλη περιέργεια το cd αναρωτούμενοι "τι είναι αυτό";
Για να κατεβάσετε την ελληνική έκδοση (knoppel) λοιπόν, ο σύνδεσμος είναι:
Παρόλο που το Knoppix σχεδιάστηκε ειδικά για live χρήση, σαν live cd - dvd δηλαδή, μπορεί να εγκατασταθεί και στον σκληρό δίσκο όπως οποιοδήποτε άλλο Λ/Σ. Οι υπολογιστές που υποστηρίζουν εκκίνηση από usb flash drive μπορούν να φορτώσουν το knoppix από flash ή από κάρτα μνήμης.
Υπάρχουν δύο κύριες εκδόσεις του Knoppix, η παραδοσιακή σε cd (700 Mb) και σε dvd (4,7 Gb) που λέγεται έκδοση Maxi. Κάθε είδος έρχεται σε δύο γλώσσες, την αγγλική και τη γερμανική. Η διανομή αποτελείται κυρίως από ελεύθερο και ανοικτό λογισμικό, περιλαμβάνει ένα μέρος από ιδιοταγές, αυτό όμως πρέπει να πληρεί κάποια κριτήρια. Το Knoppix επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αντιγραφούν αρχεία από σκληρούς δίσκους που περιέχουν λειτουργικά που δεν είναι προσβάσιμα. Φυσικά μπορεί να χρησιμοποιείται χωρίς εγκατάσταση, όπως είπαμε και πριν.
Περιεχόμενα
Περισσότερα από 1000 πακέτα λογισμικού συμπεριλαμβάνονται στην έκδοση cd και άλλα 2600 στην έκδοση dvd. Περίπου 9 Gb προγραμμάτων μπορούν να χωρέσουν στην έκδοση του dvd σαν συμπιεσμένα. Αυτά περιλαμβάνουν: Το LXDE, ένα ελαφρύ περιβάλλον εργασίας Χ11 (το οποίο είναι το εξ' αρχής περιβάλλον για την έκδοση 6.0.1 η την μετέπειτα), και το KDE 3, μια ολοκληρωμένη επιφάνεια εργασίας που ήταν η αρχική στις εκδόσεις 5.3.1 και προηγούμενες. Τον MPlayer για ήχο σε MP3 και το Ogg Vorbis για υποστήριξη αναπαραγωγής ήχου.
Για πρόσβαση στο διαδίκτυο υπάρχουν Utilities όπως το kPPP (για dial up modems) και εργαλεία για γραμμές ISDN. Τον φυλλομετρητή ιστού Iceweasel βασισμένο στον Firefox. Ανάλογα, τον Icedove για e-mail client βασισμένο στον Thunderbird. Το γνωστό GIMP πρόγραμμα επεξεργασίας γραφικών. Εργαλεία ασφαλείας δεδομένων και για επισκευές, διορθώσεις. Εργαλεία για διαχειριστές συστημάτων και ανάλυση δικτύων. Το Libre Office σαν σουίτα γραφείου και ακόμα τον Terminal Server.
Απαιτήσεις υλικού
Οι ελάχιστες απαιτήσεις υλικού είναι:
Επεξεργαστής Intel / AMD (i486 η μετέπειτα), 32 Mb RAM για mode κειμένου, η 128 MB RAM για το LXDE. Τα 512 ΜΒ RAM είναι αναγκαία για να χρησιμοποιήσει κάποιος το Office. Ένα CD/DVD ROM drive για να φορτώνεται το bootable image. Μπορεί να είναι IDE/SATA η SCSI. Κάρτα γραφικών SVGA. Ποντίκι PS/2, η USB και πληκτρολόγιο.
Σώζοντας τις αλλαγές στο περιβάλλον
Πριν από το Knoppix 3.8.2 όλα τα documents ή τα settings που δημιουργούσε ένας χρήστης χάνονταν σε κάθε επανεκκίνηση. Αυτό, δημιούργησε την ανάγκη να μπορούν να σώζονται τα αρχεία του χρήστη απευθείας σε ένα διαμέρισμα του δίσκου, σε αποσπώμενα μέσα όπως USB flash drive η στο δίκτυο. Ήταν επίσης πιθανό να σετάρει κάποιος ένα "persistant home directory" όπου κάθε έγγραφο η setting που γραφόταν στο user home directory να ανακατευθυνόταν αυτόματα στο σκληρό δίσκο η σε αποσπώμενο μέσο, το οποίο θα γινόταν mount αυτόματα και εκείνο στην εκκίνηση. Ένα απλό αρχείο, το knoppix.img γινόταν cached στο επανεγγράψιμο μέσο, έτσι ώστε να προσομοιώνει ένα file system στο οποίο αρχεία εγγράφονταν για μετέπειτα χρήση. Αυτό επέτρεπε στον χρήστη να γράφει με διαφάνεια (transperently), στο home directory του.
Η υποστήριξη για Union mount προστέθηκε από την έκδοση 3.8.1 μέσα από το UnionFS. Αυτό αντικαταστάθηκε αργότερα από το Aufs στην 5.1.0 για να αυξήσει την σταθερότητα. Το union mount επέτρεπε virtual updates στα δεδομένα σε read only μέσα CD/DVD, αποθήκευε τις αλλαγές σε ξεχωριστά εγγράψιμα μέσα, και στη συνέχεια συνδυάζοντας αυτά τα δύο σαν ένα απλό μέσο αποθήκευσης (single storage device). Τα επανεγγράψιμα μέσα μπορούσαν να είναι sticks μνήμης (ramdisk), ένας σκληρός δίσκος, ένα USB flash drive και άλλα.
Όλα τα παραπάνω σημαίνουν πως ένας χρήστης του Knoppix μπορούσε να κάνει αλλαγές στο λογισμικό που ήταν εγκαταστημένο στο σύστημα, όπως το να χρησιμοποιήσει τον APT για να εγκαταστήσει ή να κάνει αναβαθμίσεις λογισμικού. Το μέσο αποθήκευσης που θα περιείχε τις αλλαγές θα έπρεπε να είναι παρόν και συνδεδεμένο οποτεδήποτε εκκινούσε το Knoppix, αλλιώς θα χρησιμοποιούνταν τα αρχικά δεδομένα από το δισκάκι. Καθώς το Knoppix θα σκανάριζε τα διαθέσιμα μέσα αποθήκευσης για ένα persistant home directory εξ αρχής, ο χρήστης θα μπορούσε να ορίσει μια συγκεκριμένη θέση με ένα boot option όπως:
- Κώδικας:
home=/dev/hda1/knoppix.img
'Έτσι, χρησιμοποιώντας ένα Knoppix CD και ένα USB flash drive, ένας χρήστης μπορούσε να έχει το ίδιο περιβάλλον, προγράμματα και settings, καθώς και δεδομένα σαν διαθέσιμα σε κάθε υπολογιστή που θα μπορούσε να έτρεχε το Knoppix. Αυτή η λειτουργικότητα έγινε εφικτή από το Knoppix 5.1.1 (CD έκδοση), η την 5.3.1 (DVD έκδοση). Με λίγα λόγια, η δυνατότητα ενός live CD μετατράπηκε σε αυτήν ενός φορητού λειτουργικού συστήματος που θα έτρεχε σε εξωτερικό αποθηκευτικό μέσο.
Επιλογές εκκίνησης
Όταν χρησιμοποιεί κάποιος το Knoppix σαν live CD, μπορεί να θέτει επιλογές εκκίνησης γνωστές σαν cheatcodes για να παρακάμψει ένα default setting ή ένα αυτόματης αναγνώρισης υλικού όταν αυτό αποτυγχάνει. Για παράδειγμα, ο χρήστης μπορεί να θέλει να κάνει μια εκκίνηση σε κονσόλα ή να προχωρήσει χωρίς υποστήριξη SCSI. Για αυτό τον λόγο το Knoppix επιτρέπει στον χρήστη να βάζει έναν ή περισσότερους κωδικούς cheatcodes στο prompt πριν την εκκίνηση. Εάν δεν το κάνει μέσα στον προκαθορισμένο χρόνο, το Knoppix θα εκκινήσει με τις εξ' αρχής ρυθμίσεις. Για παράδειγμα, για να θέσει ένας τη γλώσσα στα γαλλικά, θα πρέπει να βάλει:
- Κώδικας:
knoppix lang=fr
Δημοφιλία της διανομής
Το Knoppix ήταν ένα από τα πρώτα Linux live CDs, και έτσι έγινε δημοφιλές. Υπάρχουν ορισμένοι λόγοι του γιατί αυτή η δημοφιλία εξακολουθεί να υπάρχει. 'Όπως είπαμε είναι ένα από τα πρώτα live και είναι βασισμένο σε Debian. Η εξαιρετική του δυνατότητα αναγνώρισης υλικού το κάνει να εκκινεί στα περισσότερα συστήματα χωρίς ρυθμίσεις. Ακόμα οι λειτουργίες που διαθέτει για να συνδέεται σχεδόν σε οποιοδήποτε είδος δικτύου. Οι δυνατότητες του για επισκευές συστημάτων, διορθώσεις και αντιμετώπιση βλαβών.
Το Knoppix δουλεύει λοιπόν σε μια μεγάλη γκάμα desktop PCs και notebooks αλλά όχι σε όλα. Η αυτόματη αναγνώριση υλικού δεν μπορεί να αναγνωρίζει κάθε είδους υλικό, και σε μερικές περιπτώσεις οι οδηγοί που χρησιμοποιούνται δεν είναι οι κατάλληλοι. Το Knoppix έχει δυσκολία στο να αναγνωρίζει κάποιες κάρτες φτιαγμένες πριν το 1998, και μερικές μητρικές με BIOS πριν από το 2002. Σε κάποιες από τις περιπτώσεις αυτές, χρειάζεται χειροκίνητη ρύθμιση με κωδικούς που θα μπαίνουν κατά την διάρκεια εκκίνησης, και έτσι θα αντιμετωπίζονται τα προβλήματα αναγνώρισης του υλικού.
Εάν ένας υπολογιστής δεν έχει αρκετή μνήμη για να τρέξει το KDE και άλλα συμπεριλαμβανόμενα προγράμματα, το παλιότερο Knoppix (πριν από την 6.0) μπορεί να εκκινεί σε μια ελαχιστοποιημένη twm session. Στην περίπτωση αυτή, το μόνο παράθυρο που τρέχει στη session εξ' αρχής είναι το xterm.
Το Knoppix βρίσκεται στη θέση 32 από 100 στο distrowatch, με 409 επισκέψεις ενδιαφέροντος την ημέρα.
Εκδόσεις
Η πρώτη έκδοση ήταν η 1.4 στις 30 Σεπτεμβρίου του 2000 και ήταν σε CD. Από τον Απρίλιο του 2008 και από την έκδοση 4 έως την 5.1.1 η διανομή έβγαινε και σε CD και σε DVD που λεγόταν Maxi, αυτές οι δύο μορφές αναπτύσσονταν παράλληλα. Από την πρώτη έκδοση ακολούθησαν άλλες 44 περίπου εκδόσεις σε διάφορες χρονολογίες με τελευταία την 7.4.0 στις 7 Αυγούστου του 2014.
Το Knoppix 6.0.1 Andriane 1.1 είναι μια έκδοση CD και είναι ένα ολοκληρωμένο rebuild από scratch. Το LXDE είναι το εξ' αρχής περιβάλλον εργασίας, και υπάρχει προσεκτικά επιλεγμένο και λίγο λογισμικό, έτσι ώστε να χωράει στο cd. Δεν έγινε τότε περισσότερη ανάπτυξη των κλασσικών εκδόσεων 5.x. Το Knoppix 6.2.1 βγήκε και σε cd και σε dvd, και το Adriane 1.2 μόνο σε cd.
Παράγωγες διανομές
Το Adriane Knoppix ήταν μια παραλλαγή στη διανομή που προοριζόταν για τυφλούς και άτομα με προβλήματα όρασης. Θα χρησιμοποιούνταν και με μη οπτικές μονάδες εξόδου. Βγήκε προς το τέλος του 2007 σαν live cd. To Adrianne Knoppix πήρε το όνομα του από την Adrianne Knopper τη γυναίκα του Klauss Knopper, δημιουργού της διανομής.
Η Ανδριάννα ήταν άτομο με προβλήματα όρασης και έτσι βοήθησε τον άντρα της στην ανάπτυξη της διανομής. Το όνομα επίσης αποτελεί ακρωνύμιο για το Audio Desktop Refrence Implementation and Networking Environment. Το Adrianne Knoppix μπορεί να χρησιμοποιηθεί εκτός από τους τυφλούς και από αυτούς που είναι πρωτάρηδες στους υπολογιστές και δεν ξέρουν πολλά πράγματα για το computing. Χρησιμοποιεί τον αναγνώστη οθόνης Blinux του SUSE και μια γεννήτρια φωνημάτων καθώς και μηχανή ομιλίας.
Knoppel (το ελληνικό Knoppix)
Η διανομή μεταφράστηκε στα ελληνικά εδώ και πολλά χρόνια, ήταν μάλιστα ένα cd που κυκλοφόρησε με αρκετά περιοδικά πληροφορικής στην Ελλάδα προκαλώντας αίσθηση, και κάνοντας πολλούς χρήστες PC να την δοκιμάσουν και να περιηγηθούν στο περιβάλλον της (τότε το KDE). Άλλοι πολλοί τότε χρήστες Windows η DOS, είδαν με μεγάλη περιέργεια το cd αναρωτούμενοι "τι είναι αυτό";
Για να κατεβάσετε την ελληνική έκδοση (knoppel) λοιπόν, ο σύνδεσμος είναι:
- Κώδικας:
http://www.greeklug.gr/index.php?option=com_docman&task=cat_view&gid=81&Itemid=84&lang=en
Ενώ λίγα λόγια παραπάνω μπορεί κανείς να διαβάσει στο σύνδεσμο:
- Κώδικας:
http://www.e-club.gr/dorean-efarmoges/leitoyrgika-systimata/155-knoppel-live-cd-os.html
Άλλες παραλλαγές
Το Damn Small Linux είναι ένα live cd περίπου 50 Μb. Χρησιμοποιείται για να τρέχει γραφικές εφαρμογές σε παλιότερους υπολογιστές. Για παράδειγμα σε 486 η τους πρώτους Pentium και λίγη μνήμη.
To Dreamlinux είναι μια βραζιλιάνικη διανομή που βγήκε από το Morphix, εστιάζει στην ευκολία χρήσης και την απόδοση στα γραφικά.
To Kali Linux είναι ένα Live cd/usb διανομή βασισμένη στο Debian. Είναι μια επανεγγραφή του Back Track βασισμένη σε Knoppix. Όπως και τους προγόνους του, είναι σχεδιασμένο για εφαρμογές ασφάλειας και δοκιμαστές λειτουργιών. Το Back Track τ ο ίδιο σύμπτυξε το Auditor Security Collection και τις WHAX διανομές.
Το Kanotix είναι μια διανομή που βασίζεται σε Debian.
Το KnoppMyth είναι διανομή που φιλοδοξεί να ενώσει το Linux και την Myth TV εγκατάσταση κάνοντας την όσο εύκολη μπορεί.
To Poseidon Linux είναι διανομή που προορίζεται για την επιστημονική κοινότητα.
Το Quantian Linux προορίζεται για στατιστικολόγους.
To PelicanHPC είναι διανομή για clustering.
Το VMKnoppix είναι για εργαλεία VM.
H επίσημη ιστοσελίδα της διανομής
- Κώδικας:
knopper.net
Το Knoppix με λίγα λόγια
Λ/Σ: Linux
Οικογένεια: Unix like
Κατάσταση: Current
Μοντέλο: Ανοικτού κώδικα
Πρώτη έκδοση: 30 Σεπτεμβρίου του 2000
Τελευταία έκδοση: 7.4.2 Στις 28 Σεπτεμβρίου 2014
Μέθοδος αναβάθμισης: APT (διαθέσιμα front ends)
Πακεταριστής: dpkg
Πυρήνας: Μονολιθικός Linux
Userland: GNU
Εξ' αρχής περιβάλλον εργασίας: LXDE (και πριν ήταν το KDE)
Άδειες: Ελεύθερο λογισμικό και GPL
Ένα video παρουσίασης της διανομής, από το κανάλι Linux Spatry:
Source: [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]