Linux-Team - Information Technology Forum - Ελληνικό Τεχνολογικό Φόρουμ


Μη Συνδεδεμενος Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε

 Linus Torvalds: Απάντηση στο ότι τα ρομπότ θα ελέγχουν τους ανθρώπους

Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας Πήγαινε κάτω  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]

Δημοσίευση #1
 BlackHat

BlackHat
Support Admin
Support Admin
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]

Τώρα φταίμε εμείς που συνειρμικά μας ήρθε στο μυαλό η δήλωση του δημιουργού της Microsoft, του Μπιλ Γκέιτς: Bill Gates: Ναι, τα ρομπότ θα πάρουν τις δουλειές σας!
Ε; Φταίμε;
Από τη μια, έχουμε τον 73χρονο βρετανό θεωρητικό φυσικό καθηγητή-ιδιοφυΐα, κοσμολόγο, συγγραφέα και Διευθυντή Ερευνών στο Κέντρο Θεωρητικής Κοσμολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτ, Stephen Hawking (που ενώ δεν μπορεί να κινηθεί ούτε να φάει μόνος του - δίνοντας, από τα 21 του χρόνια τότε που οι γιατροί του έδιναν ένα προσδόκιμο ζωής δύο ετών, μάχη ενάντια στην νόσο του κινητικού νευρώνα, το μυαλό του λειτουργεί με έναν μοναδικό τρόπο και δεν βιάζεται να «φύγει», γιατί θέλει να προσφέρει παρότι μπορεί και επικοινωνεί μόνο μέσω ενός υπολογιστή που λειτουργεί με την κίνηση του δεξιού του μάγουλου, του μοναδικού σημείου στο σώμα του που ξέφυγε από την παράλυση), τον Elon Musk, ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο (CEO) της Tesla Motors και CEO της SpaceX, τον Steve Wozniak, συνιδρυτή της Apple, και πολλούς άλλους θεωρητικούς να υποστηρίζουν το αναπόφευκτο.

Και, από την άλλη, υπάρχει ο Linus Torvalds, ο δημιουργός του Linux.
Ο Torvalds, σε μια πρόσφατη συνεδρία ερωταπαντήσεων (Q & A session) με τους χρήστες του Slashdot, είπε ξεκάθαρα (τι πρωτότυπο) την άποψή του για την αμφιλεγόμενη θεωρία που γίνεται συνεχώς θέμα συζητήσεων και διαφωνιών.

Will the Machines Rise?

δηλαδή:

Θα εξεγερθούν οι μηχανές;

Ο δημιουργός του Linux δεν πιστεύει ότι θα έρθει κάποτε η στιγμή που η Τεχνητή Νοημοσύνη θα φτάσει σε κατάσταση τύπου «Skynet», του προγράμματος μαζικής καταστροφής (του εξελιγμένου συστήματος Τεχνητής Νοημοσύνης των ταινιών Terminator) που απειλεί την ανθρώπινη φυλή.

Πριν προχωρήσουμε στο τι απάντησε ο Λίνους επί του θέματος, να πούμε πως ο Wozniak (ο συνιδρυτής της Apple) σε πρόσφατη δήλωσή του σε ένα φόρουμ τεχνολογίας στο Ώστιν, είπε ότι τα ρομπότ μπορούν να πετύχουν και να έχουν τους ανθρώπους ως κατοικίδια ζώα τους.

Ο Linus Torvalds, από την άλλη, δεν βλέπει κανέναν λόγο να φοβόμαστε τις μηχανές και την Τεχνητή Νοημοσύνη (δείτε και την ταινία Artificial Intelligence: AI - Τεχνητή Νοημοσύνη). Και όπως πάντα, εξηγεί και το γιατί· πάντα με τον μοναδικό τρόπο που έχει όταν εκφράζεται. Πιστεύει πως η μελλοντική Τεχνητή Νοημοσύνη θα είναι σαν ένα επαναλαμβανόμενο νευρωνικό δίκτυο (δείτε εδώ τι είναι τα Νευρωνικά Δίκτυα ) και θα χρειάζεται τον άνθρωπο για να την εκπαιδεύσει. Λέει ότι οι μηχανές δεν θα είναι αξιόπιστες με την παραδοσιακή έννοια των υπολογιστών και οι άνθρωποι δεν θα είναι σε θέση να αποκρυπτογραφήσουν τις αποφάσεις των μηχανημάτων.

Ο Torvalds πιστεύει ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη, όσον αφορά για παράδειγμα την γλώσσα και την αναγνώριση προτύπων, θα είναι πιο στοχευμένη στους ανθρώπους-χρήστες. Ή θα αντιλαμβάνεται τις εικόνες και τα βίντεο που θα συνδέονται στενά με την κατανόηση των ανθρώπων. Αντιμετωπίζει, όμως, με δυσπιστία την ιδέα ότι στο μέλλον τα μηχανήματα θα γίνουν - καθ' οιονδήποτε τρόπο - υπαρξιακή απειλή για τους ανθρώπους.

Εδώ, να πούμε πως και ο Mark Zuckerberg, ο CEO και συνιδρυτής του Facebook, έχει προβλέψει το μέλλον της Τεχνητής Νοημοσύνης και μιλάει για τέτοιες ικανότητες - αλλά και για «τηλεπάθεια».

Ο Linus αποκρούσει τις θεωρίες επιστημονικής φαντασίας περί Μοναδικότητας:

The whole “Singularity” kind of event? Yeah, it’s science fiction, and not very good SciFi at that, in my opinion. Unending exponential growth? What d...s are those people on? I mean, really..

ελληνιστί:

Η «Μοναδικότητα», γεγονός;

Ναι, μιλάμε για επιστημονική φαντασία· και, κατά την γνώμη μου, ούτε καν καλή. Ατέλειωτη εκθετική ανάπτυξη;

Μα τι (...) παίρνουν και δεν μας δίνουν;

Απολαυστικότατος όπως πάντα, εξήγησε και τι εννοεί:

So I'd expect just more of (and much fancier) rather targeted AI, rather than anything human-like at all. Language recognition, pattern recognition, things like that. I just don't see the situation where you suddenly have some existential crisis because your dishwasher is starting to discuss Sartre with you.

που σημαίνει:

Μιλώντας δηλαδή για Τεχνητή Νοημοσύνη, περιμένω πως οι μηχανές θα είναι πιο φαντεζί και παράξενες. Θα έλεγα ότι θα είναι πιο στοχευμένες, και όχι ότι θα μοιάζουν με τους ανθρώπους. Αναγνώριση γλώσσας και προτύπων, για παράδειγμα - για τέτοιου είδους χαρακτηριστικά μιλάω· δεν θα έχουν καμία σχέση με τα ανθρώπινα όντα.

Ε πώς να το κάνουμε; Δεν μπορώ να περιμένω πως θα σας δω στο μέλλον να παθαίνεται υπαρξιακή κρίση επειδή το πλυντήριο των πιάτων σας σας έπιασε συζήτηση για τον Σαρτρ (τον γνωστότερο εκπρόσωπο του υπαρξισμού).

Ο Torvalds θεωρεί ότι, στις επόμενες δεκαετίες, η ανάπτυξη των μηχανημάτων θα ακολουθήσει ενδεχομένως τον νόμο του Moore.

Info: Ο νόμος του Moore είναι μια πρόβλεψη / μέτρηση που αφορά την αύξηση των επιδόσεων των ηλεκτρονικών υπολογιστών μέσα στον χρόνο -και πιο συγκεκριμένα τους ρυθμούς βελτίωσης των μικροεπεξεργαστών. Ο νόμος προβλέπει ότι ο αριθμός των τρανζίστορ σε ένα μικροεπεξεργαστή διπλασιάζεται κάθε περίπου δύο έτη. Για πολλές δεκαετίες ο νόμος του Moore έχει επαληθευτεί από την πραγματικότητα, καθιστώντας τον ιδιαίτερα δημοφιλή στους χρήστες πληροφορικής. Σημειωτέον ότι ο Gordon Moore υπήρξε συνιδρυτής της κορυφαίας εταιρείας κατασκευής μικροεπεξεργαστών Intel, ενώ διατύπωσε τον περίφημο νόμο του το 1965.

Από όλο αυτό προήλθε και αυτό που σήμερα γνωρίζουμε σαν Νόμο του Μουρ (Moore Law).

Ο νόμος του Moore είναι μια πρόβλεψη / μέτρηση που αφορά στην αύξηση των επιδόσεων των ηλεκτρονικών υπολογιστών μέσα στον χρόνο -και πιο συγκεκριμένα στους ρυθμούς βελτίωσης των μικροεπεξεργαστών. Ο νόμος προβλέπει ότι ο αριθμός των τρανζίστορ σε έναν μικροεπεξεργαστή διπλασιάζεται κάθε περίπου δύο έτη.

Για πολλές δεκαετίες ο νόμος του Moore έχει επαληθευτεί από την πραγματικότητα, καθιστώντας τον ιδιαίτερα δημοφιλή στους χρήστες πληροφορικής.

Άλλωστε, στο LinuxCon το 2013, ο Torvalds είχε δηλώσει ότι τον ανησυχεί το γεγονός πως πιθανότατα είμαστε εν όψει του τέλους του Νόμου του Moore, γεγονός που θα επηρεάσει τόσο τους προγραμματιστές hardware όσο και τους προγραμματιστές software αφού θα έρθουν αντιμέτωποι με νέες προκλήσεις.

Σ’ ένα χρονοδιάγραμμα πέντε έως 10 ετών, είμαι πολύ περίεργος να δω πώς η βιομηχανία θα αντιδράσει στο γεγονός ότι λίαν συντόμως θα έρθουμε αντιμέτωποι με κάποια φυσικά όρια.

είπε ο Torvalds.

Οι άνθρωποι συνήθιζαν να συζητούν για το πώς έχουμε χιλιάδες πυρήνες σε μία μήτρα, αφού αυτή συνεχώς συρρικνώνεται. Όλοι αυτοί, όμως, δεν έχουν ιδέα από φυσική γιατί, πολύ απλά, δεν θα συνεχίσουμε να συρρικνωνόμαστε για πολύ καιρό ακόμα.
Τόσο τα φυσικά όσο και τα οικονομικά όρια θα μπορούσαν να αποτρέψουν τον συχνό διπλασιασμό της πυκνότητας των τρανζίστορ που παρατηρήθηκε από το Νόμο του Moore.
Ο αντίκτυπος των εξελίξεων του hardware, στο λογισμικό Linux, ήταν τεράστιος.
Ο λόγος που το Linux τρέχει πολύ καλά στα κινητά τηλέφωνα είναι ότι τα κινητά τηλέφωνα εξελίχθησαν. Ως εκ τούτου, είναι χιλιάδες φορές πιο ισχυρά εν συγκρίσει με το πρώτο μηχάνημα το οποίο έτρεξε Linux, πριν από δύο δεκαετίες.

ανέφερε ο Torvalds. Και συνέχισε λέγοντας πως:

Σε πέντε χρόνια, 10 το πολύ, η κατάσταση θα γίνει δριμύτερη.
Και το μόνο σίγουρο είναι πως όλο αυτό θα μας επηρεάσει. Αναφέρομαι στον υπέροχο κόσμο του πυρήνα.
Και ο λόγος είναι προφανής γιατί είμαστε το στρώμα μεταξύ του hardware και του software.
Τι θα συμβεί, όμως, όταν το hardware σταματήσει πλέον να βελτιώνεται και να μας κάνει ακόμα πιο γρήγορους; (Γιατί αυτό συμβαίνει˙ όσο περισσότερο εξελίσσεται το hardware, τόσο το Linux τρέχει, ως διά μαγείας, γρηγορότερα.)
Αυτό θα είναι άκρως ενδιαφέρον.
Μπορεί, βέβαια, να μην γίνει στα επόμενα πέντε ή 10 χρόνια, ίσως να συμβεί σε 15 χρόνια. Αλλά θα είναι κάτι που θα γίνει το μόνο σίγουρο.

Πραγματικά δηλαδή.

[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]

Source: [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]

Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας Επιστροφή στην κορυφή  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]


Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης

Ωχ! Φαίνεται ότι κάτι πήγε στραβά ...

[#10425]

Ο διαχειριστής έχει μπλοκάρει την προβολή των θεμάτων στους επισκέπτες, μόνο τα μέλη μπορούν να δουν αυτό το πεδίο.


Χρήσιμοι Σύνδεσμοι: