Linux-Team - Information Technology Forum - Ελληνικό Τεχνολογικό Φόρουμ

Μη Συνδεδεμενος Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε

 Υπό έρευνα η νέα γεωλογική εποχή

Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας Πήγαινε κάτω  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]

Δημοσίευση #1
 Christiana

Christiana
Forum Moderator
Forum Moderator
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]

Σε μία νέα γεωλογική εποχή πρέπει να δώσει το όνομά του το ανθρώπινο είδος, λόγω του ανεξίτηλου αποτυπώματος που έχει αφήσει στον πλανήτη, σύμφωνα με μία έκθεση της διεθνούς ομάδας του Βρετανικού Γεωλογικού Παρατηρητηρίου, η οποία υποστήριξε έναν επιστημονικό όρο, που προτάθηκε για πρώτη φορά το 2000.

Η αυγή της «Ανθρωποκαίνου» (Anthropocene) εποχής σηματοδοτεί το τέλος της «Ολοκαίνου» εποχής, η οποία θεωρείται ότι άρχισε πριν από 11.700 χρόνια στο τέλος της Εποχής των Παγετώνων. «Η ανθρώπινη δραστηριότητα έχει αφήσει μία διεισδυτική και διαρκή υπογραφή στη Γη», αναφέρεται στην έκθεση που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Science. «Γινόμαστε οι ίδιοι ένας γεωλογικός παράγοντας» εξήγησε ο Κόλιν Γουότερς, επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας.

Χρονική τοποθέτησή της

Η αρχή της «Ανθρωποκαίνου» εποχής μπορεί να τοποθετηθεί στα μέσα του 20ού αιώνα και σύμφωνα με τους επιστήμονες η ανθρώπινη τεχνολογική δραστηριότητα έχει αφήσει τα σημάδια της στο έδαφος. Η ατομική εποχή και η δοκιμή της πρώτης πυρηνικής βόμβας στο Νέο Μεξικό, το μεταπολεμικό άλμα στην εξόρυξη, τη βιομηχανία, τη γεωργία και η χρήση υλικών κατασκευασμένων από τον άνθρωπο, δηλαδή το τσιμέντο και το πλαστικό, έχουν όλα αφήσει ήδη τα γεωλογικά τους ίχνη. Πιο συγκεκριμένα, πλέον σε κάθε τετραγωνικό μέτρο της επιφάνειας του πλανήτη, αν απλωθεί σε ίση ποσότητα, αντιστοιχεί ένα κιλό τσιμέντο, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες.

Οποιαδήποτε επίσημη πρόταση να υιοθετηθεί ο όρος «Ανθρωπόκαινος» ως νέα γεωλογική εποχή απαιτεί αρκετά ακόμη χρόνια ερευνών, ώστε να προσδιορισθεί μία ακριβής χρονολογία έναρξής της, όπως ανέφερε ο Γουότερς. Ορισμένοι γεωλόγοι υποστηρίζουν ότι η συγκεκριμένη εποχή ξεκίνησε με τη βιομηχανική επανάσταση στην Ευρώπη, τον 18ο αιώνα. Αλλοι τοποθετούν την έναρξή της στη διάδοση της γεωργίας, η οποία συνέβη αρκετές χιλιάδες χρόνια νωρίτερα. «Οποιος ορισμός και αν υιοθετηθεί, θα επηρεάσει τις ιστορίες μας για την ανθρώπινη ανάπτυξη», σχολίασε ο καθηγητής Σάιμον Λιούις του University College London, που συμμετείχε στη μελέτη. Ο ίδιος θεωρεί ότι το 1610 μπορεί να κριθεί ως εναρκτήρια χρονολογία της περιόδου, καθώς σηματοδοτεί την έναρξη της αποικιοκρατικής επέκτασης, την ευρεία διάδοση των ασθενειών και την ανάπτυξη του εμπορίου σε Αμερική και Ευρώπη. «Πρόκειται για μία πρόκληση που δεν είναι μικρότερη από μία δεύτερη κοπερνίκεια επανάσταση» είπε ο Ερλ Ελις του πανεπιστημίου του Μέριλαντ, ένας εκ των συντακτών της έκθεσης που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Υπενθυμίζεται ότι τον 16ο αιώνα, ο Νικόλαος Κοπέρνικος είχε υποστηρίξει ότι η Γη περιστρέφεται γύρω από τον Ηλιο. Οι επιστήμονες είναι πεπεισμένοι ότι ο προσδιορισμός και η αναγνώριση της ύπαρξης της «Ανθρωποκαίνου» εποχής θα αλλάξει τον τρόπο που κατανοούμε συνολικά τον ρόλο της ανθρωπότητας στον πλανήτη μας.

[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.] [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.] [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.] [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]

[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]

Christiana
Linux-Team Forum Moderator
Όχι υποστήριξη μέσω Προσωπικών Μηνυμάτων
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.] | [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.] | [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]

Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας Επιστροφή στην κορυφή  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]


Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης

Ωχ! Φαίνεται ότι κάτι πήγε στραβά ...

[#10425]

Ο διαχειριστής έχει μπλοκάρει την προβολή των θεμάτων στους επισκέπτες, μόνο τα μέλη μπορούν να δουν αυτό το πεδίο.


Χρήσιμοι Σύνδεσμοι: