Linux-Team - Information Technology Forum - Ελληνικό Τεχνολογικό Φόρουμ


Μη Συνδεδεμενος Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε

 UbuntuBSD: Ένα νέο και διαφορετικό λειτουργικό σύστημα

Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας Πήγαινε κάτω  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]

Δημοσίευση #1
 BlackHat

BlackHat
Support Admin
Support Admin
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]

Για να μιλήσουμε μεταφορικά, το διαδίκτυο ξεπήδησε μέσα από το BSD. Όχι τόσο επειδή αυτά τα λειτουργικά συστήματα μπορούν να κρατήσουν τη μεγαλύτερη κίνηση (traffic) ως διακομιστές, αλλά επειδή το TCP/IP stack είναι μια εφεύρεση του BSD. Αν κάνει κάποιος ένα δεξί κλικ στο αρχείο winsock.dll στα Windows 98, θα δει τη φράση "BSD Socket API for Windows" στα properties του αρχείου. Βέβαια αυτό δεν φαίνεται σε νεότερες εκδόσεις των Windows στο version information για προφανείς λόγους. Η οικογένεια συστημάτων BSD Unix είναι βασισμένη στον πηγαίο κώδικα του πραγματικού Unix που αναπτύχθηκε στα εργαστήρια Bell Labs και αργότερα αγοράστηκε από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια (Berkeley Software Distribution). Τα σύγχρονα συστήματα BSD στέκονται πάνω στον πηγαίο κώδικα που εκδόθηκε στις αρχές του 1990 (Net/2 Lite και 386/BSD έκδοση). Το BSD είναι πίσω από την φιλοσοφία της δικτύωσης TCP/IP και κατά συνέπεια του διαδικτύου, είναι ένα αναπτυγμένο σύστημα Unix με προχωρημένες δυνατότητες. Αν και δεν είναι ευρέως γνωστό, στον χώρο των οικιακών υπολογιστών, τα BSD-based συστήματα, έχουν κάνει τεράστια άλματα και σήμερα υπάρχουν τέσσερα μεγάλα συστήματα BSD: Τα FreeBSD, NetBSD, OpenBSD, και OSX το οποίο προήλθε από το FreeBSD. Υπάρχουν επίσης ανάλογα forks των παραπάνω όπως PCBSD (ένας κλώνος του FreeBSD), και το MirOS (ένας κλώνος του OpenBSD).

Συν τα άλλα τα BSD συστήματα, τα οποία χρησιμοποιούν ίδια γραφικά περιβάλλοντα με το Linux, αποτελούν και σημαντικό πεδίο πειραματισμών, απ' όπου προκύπτουν σημαντικές καινοτομίες. Ανά καιρούς έχουμε δει αρκετά υβρίδια που συνδυάζουν BSD και Linux, που αν και ήταν ενδιαφέρουσες προσπάθειες, δυστυχώς δεν είχαν συνέχεια.

Επάνω σε αυτά τα πλαίσια, πολύ πρόσφατα, είδαμε μια νέα προσπάθεια, με την ονομασία UbuntuBSD και που όπως φανερώνει η ονομασία του, συνδυάζει το BSD και το Linux, μέσω της δημοφιλέστερης διανομής του Ubuntu.

[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]

Τι είναι το UbuntuBSD

Πρόκειται προφανώς, για ένα port του Ubuntu που όμως, αντί για τον πυρήνα Linux, χρησιμοποιεί αυτόν του FreeBSD. Χρησιμοποιεί το γραφικό περιβάλλον του XFCE και το πολύ σπουδαίο σύστημα αρχείων Z File System ( ZFS) που πρόκειται για ένα συνδυασμένο σύστημα αρχείων και διαχειριστή logical κατατμήσεων που έχει σχεδιαστεί από την Sun Microsystems, με ένα ξεχωριστό διαμέρισμα UFS κατάτμησης / boot. H διανομή αυτή έχει σχεδιαστεί τόσο για desktop και server, βασίζεται στην έκδοση 15.10 του Ubuntu (Wily Werewolf) και στο FreeBSD 10.1 (στον πυρήνα του για να είμαστε πιο σαφείς). Η έκδοση φέρνει την συμβολική ονομασία: "Escape from SystemD" και μόνο από αυτήν είναι σαφείς οι προθέσεις.

Σίγουρα, κάτι σαν το ubuntuBSD δεν έχει ξαναγίνει και αναμφίβολα θα τραβήξει το ενδιαφέρον. Κατά την στιγμή της σύνταξης του παρόντος, διαθέσιμη είναι η beta εκδοσή του και έρχεται φυσικά, μ' ένα εγκαταστάσιμο ISO. Αυτή είναι παρόμοια με εκείνη των Ubuntu Alternate ISOs, κάτι που σημαίνει πως δεν θα δείτε ένα γραφικό περιβάλλον για την εγκατάστασή του, μα διαθέτει έναν εγκαταστάτη κειμένου (text), που είναι και το βασικό πρόγραμμα εγκατάστασης του Debian, κάτι που σημαίνει πως τουλάχιστον για τώρα, δεν απευθύνεται σε αρχάριους χρήστες, αν και νομιζω πως κάτι αντίστοιχο χρησιμοποιεί και το Lubuntu.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως η εγκατάστασή του είναι δύσκολη, απλά αντί για κλικ, χρησιμοποιείτε τα βελάκια του πληκτρολογίου σας. Καλό θα ήταν αν δεν έχετε εμπειρία, να φτιάξετε από πριν μια ξεχωριστή κατάτμηση (partition), μεγέθους 8 giga (λιγότερα χρειάζονται, μα καλύτερα το ελάχιστο 8G, κατά την γνώμη μου - το Parted Magic, είναι ένα πολύ καλό και ασφαλές εργαλείο γι' αυτή την δουλειά) και φτάνοντας στην επιλογή του σημείου εγκατάστασης, να επιλέξετε αυτή την κατάτμηση (εικόνα 4). Η αναγνώριση τοποθεσίας και ώρας θα γίνει αυτόματα και λογικά δεν θα έχετε προβλήματα στην αναγνώριση του hardware. Η συνολική διάρκεια της εγκατάστασης, δεν θα πάρει περισσότερα από 10 -12 λεπτά.

[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]

Επειδή κατά την διαδικασία της σύνταξης του παρόντος, γινόταν και η εγκατάστασή του, δεν έχω καμία παραπάνω άποψη, μα σαφώς θα επανέλθουμε λίαν συντόμως.

Ωστόσο, από λογισμικά, θα βρείτε τα γνωστά, όπως Firefox, LibreOffice και με το Κέντρο Λογισμικού Ubuntu, θα μπορέσετε να εγκαταστήσετε περισσότερα, πολύ εύκολα.

Κώδικας:

https://sourceforge.net/projects/ubuntubsd/?source=navbar

Θα πρέπει επίσης, να λάβετε υπ' όψιν σας πως το iso του δεν είναι live, αλλά μόνο για εγκατάσταση. Μπορείτε πάντα, να το δοκιμάσετε και σε μια εικονική μηχανή, μα σαφώς είναι κάτι που διαφέρει από μια κανονική εγκατάσταση.
Το μέγεθός του είναι 894MB και φυσικά, αφού το κατεβάσετε, θα το «κάψετε», είτε σε κάποιο δισκάκι είτε σε ένα usb stick, εκκινώντας στην συνέχεια τον υπολογιστή σας από αυτό.

Πολύ ιδιαίτερη προσπάθεια που μας κέντρισε το ενδιαφέρον και σύντομα θα επανέλθουμε με ένα αναλυτικό review και εντυπώσεις.

[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]

[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]

Δημοσίευση #2
 V-Vendetta

V-Vendetta
Junior Member
Junior Member
Φαίνεται καλή διανομή και σκέφτομαι να τη δοκιμάσω σε εικονική μηχανή. Ωραία η ιδέα της Canonical να φτιάξει διανομή με BSD.

Δημοσίευση #3
 Morgoth

Morgoth
Administrator
Administrator
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]

Το εγκατέστησα και το δοκίμασα σε εικονική μηχανή είναι απλά φανταστική διανομή και την κράτησα στην εικονική μηχανή για να κάνω εξαντλητικές δοκιμές στο UbuntuBSD.

Δημοσίευση #4
 Dark-Avenger

Dark-Avenger
Forum Founder
Forum Founder
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]

Α! Θα την εγκαταστήσω στο VMWare να τη δοκιμάσω με βάλατε στην πρίζα.

Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας Επιστροφή στην κορυφή  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]


Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης

Ωχ! Φαίνεται ότι κάτι πήγε στραβά ...

[#10425]

Ο διαχειριστής έχει μπλοκάρει την προβολή των θεμάτων στους επισκέπτες, μόνο τα μέλη μπορούν να δουν αυτό το πεδίο.


Χρήσιμοι Σύνδεσμοι: