Η Intel ήδη παραβίασε το 2015 τον κύκλο παραγωγής των επεξεργαστών της ο οποίος είχε το όνομα 'Tick-Tock', όταν ανακοίνωσε ότι η μετάβαση στα 10nm θα καθυστερήσει μέχρι το 2017 και ότι μέσα στο 2016 θα κυκλοφορήσει μία τρίτη έκδοση των επεξεργαστών της στα 14nm με το κωδικό όνομα Kaby Lake. Από ότι φαίνεται η από δεκαετίας αυτή πρακτική της Intel δεν εξυπηρετεί πια την εταιρία και πρόκειται να αλλάξει οριστικά.
Για όσους δεν γνωρίζουν ακριβώς τι είναι αυτό το"Tick-Tock", να αναφέρουμε ότι είναι μία στρατηγική της Intel σύμφωνα με την οποία κυκλοφορεί νέους επεξεργαστές κάθε χρόνο. Το 'tick' αντιπροσώπευε τη μετάβαση σε μία νέα διαδικασία παραγωγής, όπως για παράδειγμα από τα 22nm στα 14nm, με σκοπό την μεγαλύτερη απόδοση και την μικρότερη κατανάλωση. Το 'tock' αντιπροσώπευε την εισαγωγή μία νέας μικρο-αρχιτεκτονικής με σκοπό τις νέες δυνατότητες των επεξεργαστών όπως για παράδειγμα τη μετατροπή της κωδικοποίησης video και κρυπτογράφησης μέσω hardware.
Σύμφωνα λοιπόν με την ιστοσελίδα The Motley Fool, και ένα έγγραφο της Intel, η εταιρία πρόκειται να αφήσει αυτό το μοντέλο ανάπτυξης και θα εισάγει ένα τρίτο στάδιο το οποίο θα ονομάζεται 'Optimization', που θα δίνει το χρόνο στην Intel να παρέχει περαιτέρω βελτιώσεις στην ήδη υπάρχουσα μικρο αρχιτεκτονική :
"Ως μέρος της προσπάθειάς μας στην έρευνα και την ανάπτυξη, σκοπεύουμε να εισάγουμε νέες Intel Core μικρο-αρχιτεκτονικές για desktops, notebooks (συμπεριλαμβανομένων των Ultrabook και των 2 σε 1 συστημάτων) και για τους επεξεργαστές Intel Xeon με έναν τακτικό ρυθμό. Αναμένουμε να επεκτείνουμε τον χρόνο στον οποίο θα αξιοποιήσουμε τη διαδικασία παραγωγής στα 14nm και τη νέα γενιά στα 10nm και παράλληλα να βελτιώσουμε τα προϊόντα μας και τις τεχνολογίες, διατηρώντας όμως τις ετήσιες κυκλοφορίες νέων επεξεργαστών".
Για τους καταναλωτές αυτό σημαίνει ότι θα μπορούνε να κρατάνε τις μητρικές τους για λίγο παραπάνω, χωρίς να αισθάνονται την ανάγκη να αναβαθμίζουν το σύστημά τους τόσο συχνά. Ο William Holt της Intel, προβλέπει ότι η εστίαση της τεχνολογίας στους επεξεργαστές θα μετακινηθεί από τις βελτιώσεις στην απόδοση, στις βελτιώσεις στην κατανάλωση, κάτι που κυρίως θα ωφελήσει τις κινητές μας συσκευές.
Σε κάθε περίπτωση, ένα ενδιαφέρον σημείο από την ετήσια αναφορά της Intel είναι ο ισχυρισμός ότι η εταιρία διαθέτει ένα πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών της, στην κούρσα για την μικρότερη διαδικασία παραγωγής, αφού διαθέτει και την υποδομή αλλά και τον πλήρη έλεγχο στη διαδικασία παραγωγής, κάτι που απλώς δεν διαθέτουν άλλοι κατασκευαστές.
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]