Πριν λίγο καιρό είχαμε κάνει μία πρώτη αναφορά στο θέμα, και από ότι φαίνεται επιβεβαιώνεται ότι ο κύκλος “tick-tock”, θα μετατραπεί σε έναν κύκλο τριών βημάτων.
Αυτό τουλάχιστον γίνεται αντιληπτό με βάση κάποια έγγραφα με οικονομικής φύσης περιεχόμενο που δόθηκαν στην δημοσιότητα από την Intel. Όπως είναι γνωστό, η Intel την τελευταία δεκαετία, ακολουθεί ένα κύκλο που ονομάζει “tick-tock” στην παραγωγή των επεξεργαστών της.
Η Intel αντιμετώπισε διάφορα προβλήματα με την μετάβαση από την κατασκευαστική μέθοδο 22nm στην νεότερη των 14nm, με αποτέλεσμα να επεκτείνει την χρήση της τελευταίας για τρεις γενιές (με τα chips “Kaby Lake” όπως είναι η κωδική ονομασία της νέας σειράς). Αυτό ήταν και το πρώτο βήμα μακριά από τον κύκλο “tick-tock”, με την Intel να επιβεβαιώνει ότι από εδώ και πέρα, πρόκειται να ακολουθήσει έναν πιο αργό ρυθμό, που ονομάζει PAO (Process Architecture Optimization) αρχής γενομένης από τα chips των 10nm.
Σε ένα έτος “tick”, η Intel φρόντιζε να αναβαθμίζει την κατασκευαστική μέθοδο με στόχο να κατασκευάσει μικρότερα transistors, όπως την τελευταία φορά, που προχώρησε από τα 22nm στα 14nm. Σε ένα έτος “tock”, η Intel διατηρούσε την κατασκευαστική μέθοδο και επομένως και το μέγεθος των transistors, αλλά βελτίωνε ορισμένα δομικά στοιχεία –και τον μικροκώδικα- των επεξεργαστών της, με στόχο στην επόμενη έκδοση τους να είναι ταχύτεροι και περισσότερο ενεργειακά αποδοτικοί.
Αν και στο παρελθόν, η Intel είχε πει ότι η μέθοδος 14nm στα τελευταίας γενιάς chips της θα ακολουθούσε “κύκλο δυόμιση ετών”, η εταιρεία αναμένεται να ακολουθήσει τριετή κύκλο με την νέα κατασκευαστική μέθοδο των 10nm, με την ακολουθία Process, Architecture και Optimization. Με αυτόν τον κύκλο τριών βημάτων, ο ρυθμός καινοτομίας μειώνεται κατά το ένα τρίτο, που σημαίνει ότι οι καταναλωτές θα πρέπει να περιμένουν έναν επιπλέον χρόνο για να δουν σημαντική αύξηση στην ταχύτητα.
Μία τρίτη χρονιά στον κύκλο ζωής ενός chip, σημαίνει μικρότερα οφέλη στην απόδοση, και αυτό σημαίνει ότι οι χρήστες δεν θα έχουν κάποιο σημαντικό λόγο να αναβαθμίσουν. Αυτή η νέα ακολουθία είναι αποτέλεσμα των δυσκολιών που υπάρχουν στην κατασκευή chips με ίχνη μόλις 20 ατόμων πυριτίου.
“Αναμένεται να επεκτείνουμε το χρονικό διάστημα χρήσης της υπάρχουσας τεχνολογίας 14nm και της επόμενης γενιάς 10nm, βελτιστοποιώντας τα προϊόντα μας και τις κατασκευαστικές μεθόδους, ενώ παράλληλα θα διατηρήσουμε τον ετήσιο ρυθμό παρουσίασης νέων προϊόντων” διαβάζουμε στο σχετικό έγγραφο.
Αν και ανταγωνιστές, όπως η Samsung με τον καιρό κλείνουν όλο και περισσότερο την ψαλίδα στην καινοτομία, η Intel είναι αποφασισμένη να παρουσιάσει πριν τον ανταγωνισμό chips κατασκευασμένα στα 10nm. Επιπλέον, επισημαίνει στο έγγραφο ότι “το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα αναμένεται να επεκταθεί μελλοντικά, αφού τα κόστη στην δημιουργία εγκαταστάσεων παραγωγής chips με τεχνολογίες αιχμής συνεχώς αυξάνονται”. Επομένως, η εταιρεία πιστεύει ότι η κατασκευή chips γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη σε τεχνικό επίπεδο, που θα είναι δύσκολο για άλλους να την ακολουθήσουν. Παρόλα αυτά, η TSMC, ένας από τους μεγαλύτερους ανταγωνιστές, αναμένεται να ξεκινήσει την παραγωγή chips στα 5nm μέχρι το 2020.
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]