Μιλάμε για την επανάσταση των υπολογιστών και το πώς αυτή άλλαξε την ζωή μας, και αυτό ισχύει μεν αλλά μερικώς. Υπάρχει ένα 72% του παγκόσμιου πληθυσμού που δεν έχει πρόσβαση, εξακολουθεί να ζει έξω από την προσιτότητά τους, αγωνιζόμενο να εκπληρώσει τις πιο βασικές ανάγκες, όπως την υγεία, την εκπαίδευση και τα προς το ζην. Θα άλλαζε άραγε η ζωή τους προς το καλύτερο αν αποκτούσαν πρόσβαση στην πληροφορία και στις ευκαιρίες που το computing μπορεί να προσφέρει με τους υπολογιστές και το εύκολο λογισμικό; Εκπαίδευση, ευκαιρίες εργασίας, πληροφορίες για την υγεία, όλα προσβάσιμα σε όλους.
Αυτό το ερώτημα θέτει το λειτουργικό σύστημα Endless OS και βλέποντάς το μεμονωμένα, χωρίς δηλαδή να ψαχτούν τα αίτια, είναι έτσι ακριβώς. Αυτό φαίνεται να το αντιλαμβάνονται ορισμένοι άνθρωποι που ζουν σε αυτές τις πληθυσμιακές ομάδες μα παράλληλα γνωρίζουν την αξία της πληροφορίας που μπορεί να έρθει μέσω των υπολογιστών και του διαδικτύου. Και το κάνουν οι ίδιοι πράξη, με τα δικά τους χέρια και δυνατότητες, αφού κάθε άλλη προσπάθεια, όπως το περίφημο one laptop per child, κατάφερε να την πνίξει η Microsoft και ο καπιταλισμός που αντιπροσωπεύει.
INFO: Το One Laptop Per Child ήταν ένα από τα πιο μεγάλα εγχειρήματα, με πραγματικά μεγάλο όραμα και ανθρωπιστικό χαρακτήρα, καθώς και με χιλιάδες εργατοώρες από εθελοντές του Ανοιχτού Λογισμικού. Αν αυτό το πρόγραμμα υλοποιούνταν όπως είχε ξεκινήσει και προγραμματιστεί, αυτήν την στιγμη κάποιες μη ανεπτυγμένες χώρες θα είχαν πρόσβαση στην πληροφορία και στην τεχνολογία και θα μιλάγαμε για κάποια εκατομμύρια μηχανήματα που θα έτρεχαν Linux. Και κάπου εκεί μπήκε στην μέση η Microsoft και τα πάντα λες και γκρεμίστηκαν....
H περίπτωση του Elton Munguya και των containers της ζούγκλας, είναι μια απόδειξη. Το κοινωνικό πείραμα σχετικά με την αντίληψη των παιδιών που δεν έχουν έρθει ποτέ σε επαφή με τεχνολογία και σύγχρονα μηχανήματα, δείχνει πως είναι εφικτό, ενώ ταυτόχρονα δείχνει και την αναγκαιότητα να πραγματοποιηθεί.
Ο καπιταλισμός έχει αντιληφθεί την νέα πηγή πλουτισμού και αποκόμισης χρημάτων και έχει ήδη ξεκινήσει το έργο του προς αυτήν την κατεύθυνση. Η Silicon Savannah και όλη αυτή η επαγγελία χρημάτων που πρεσβεύει, θα φέρουν αναπόφευκτα και μια σειρά εξελίξεων. Είναι όμως, παραπάνω από ειρωνικό, αυτό να συμβαίνει όταν λίγο παραπέρα οι ίδιοι ακριβώς έχουν διαλύσει το περιβάλλον, τις μορφές ζωής και υποβαθμίζοντας ακόμα περισσότερο το επίπεδο ζωής, δημιουργώντας τόνους ηλεκτρονικών αποβλήτων.
Αυτές οι καταστάσεις της υποβάθμισης και της απαγορευτικής πρόσβασης στην πληροφορία συμβαίνουν και σε πολλά σημεία του πλανήτη εκτός της Αφρικής. Σε Ασία, Νότια και Κεντρική Αμερική ως ακόμα και σε σημεία της Αυστραλιανής ηπείρου.
Σε έναν τέτοιο κόσμο λοιπόν, το ερώτημα είναι αν μπορεί η τεχνολογία να δώσει ένα τέλος στην φτώχεια.
Οι άνθρωποι που αναπτύσσουν το Endless OS, εμφανίζονται αισιόδοξοι και λένε πως ο κόσμος μπορεί να αλλάξει. Αυτός είναι άλλωστε και ο σκοπός του πρότζεκτ, να συμβάλλει στην βελτίωση της ποιότητας ζωής με την διάδοση της πληροφορίας μέσω των υπολογιστών.
Τι είναι το Endless OS;
Πρόκειται για ένα πολύ ιδιαίτερο λειτουργικό σύστημα που φυσικά δεν είναι κάτι άλλο από μια Linux διανομή η οποία, όπως αναφέρουν, είναι αυτή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο από μια οικογένεια, όσο και για εκπαιδευτικούς / μορφωτικούς σκοπούς, άσχετα με το αν υπάρχει ή δεν υπάρχει σύνδεση στο διαδίκτυο.
Όπως συγκεκριμενοποιεί η αμάδα ανάπτυξης:
Αυτό το προϊόν έχει σχεδιαστεί για τις αναδυόμενες αγορές, με τους χρήστες μας. Κατά την διάρκεια μιας έρευνας, τριών χρόνων, συναντήσαμε χιλιάδες τρόπους με τους οποίους σήμερα η τεχνολογία δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των χρηστών μας. Και κατά την διάρκεια αυτών των τριών χρόνων ανάπτυξης, έχουμε δημιουργήσει τις λύσεις που το κάνουν.
Το πρότζεκτ πλαισιώνει και μια ομάδα από συμβούλους, ανάμεσά τους και ο Nicholas Negroponte του One-Laptop-per-Child, μα και άλλοι άνθρωποι που έχουν γνώση για την τεχνολογία και την κοινωνική πραγματικότητα στις αναπτυσσόμενες χώρες. Για την ενίσχυση όλου αυτού, διαθέτουν και δυο υπολογιστές με πολύ μοντέρνα σχεδίαση, χαμηλού hardware και με προεγκατεστημένο φυσικά το Endless OS:
Όσον αφορά την διανομή, έρχεται έτοιμη με multimedia codecs, Wine / Play on Linux για εφαρμογές των Windows, λογισμικά καθημερινής χρήσης και ειδικευμένα, μέσα από μια πολύ καλή κατηγοριοποίηση και ένα προσεγμένο γραφικό περιβάλλον.
Διαθέτει δυο εκδόσεις, την Full και την Light.
Η διαφορά ανάμεσά τους είναι πως η Light version του Endless OS έχει μέγεθος 2GB και προσφέρει μόνο τις βασικές λειτουργίες, όπως τον Chromium web browser και την σουίτα γραφείου Libre Office. Αν ο υπολογιστής που θα εγκατασταθεί έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο, μέσω του App Center μπορεί να γίνει περιήγηση σε πάνω από εκατό άλλες δωρεάν εφαρμογές και να επιλέξετε ό,τι άλλο να κατεβάσετε και να εγκαταστήσετε. Σε περίπτωση εγκατάστασής της, χρειάζεται 16GB χώρο στον δίσκο.
Η πλήρης έκδοση (Full) περιλαμβάνει πάνω από εκατό εφαρμογές που έχουν ήδη εγκατασταθεί στο λειτουργικό σύστημα. Αυτές οι εφαρμογές περιλαμβάνουν παιχνίδια, λογισμικό παραγωγικότητας, ειδικευμένα σημεία αναφοράς (πχ μαγείρεμα, γεωργία, υγεία, ταξίδια και εκπαιδευτικό υλικό όπως η Encyclopedia και το Virtual School). Αυτή η έκδοση είναι διαθέσιμη στα Αγγλικά, Ισπανικά και Πορτογαλικά Βραζιλίας αυτήν την στιγμή, και θα προστεθούν νέες γλώσσες σύντομα. Επειδή αυτή η έκδοση είναι γεμάτη περιεχόμενο από την αρχή, έχει μέγεθος 16GB, και απαιτεί τουλάχιστον 32GB χώρο στον δίσκο για να την δοκιμάσετε ή να την εγκαταστήσετε.
Συνεπώς, για δοκιμή, να προτιμήσετε την Light version καλύτερα.
Κατεβάστε το Endless OS
Η διανομή δεν διαθέτει το συνηθισμένο iso, αλλά είναι μορφής img. Για Windows, δίνει ένα εργαλείο με το οποίο μπορείτε να την γράψετε
- Κώδικας:
https://endlessm.com/?page_id=118
Σε Linux, κανονικά θα πρέπει να μπορέσετε να το κάνετε με το unetbootin, είτε με εξαγωγή της (του αρχείου img) μόλις το κατεβάσετε (με δεξί κλικ επάνω του έχετε την επιλογή), επιλέγοντας Restore Disk Image από την εφαρμογή Δίσκων της διανομής σας (δείτε αναλυτικότερα τις οδηγίες που δίνει στην σελίδα του).
Εκτός και αν γνωρίζετε κάποια άλλη από τις διαθέσιμες αυτήν την στιγμή, γλώσσες της διανομής, θα κατεβάσετε την αγγλική version της:
- Κώδικας:
https://support.endlessm.com/hc/en-us/articles/209063006
>>> Η επίσημη ιστοσελίδα του Endless OS:
- Κώδικας:
https://support.endlessm.com/hc/en-us/articles/209063006
Αν και το πρότζεκτ έχει έντονα στοιχεία εμπορευματοποίησης και marketing, σαν σύνολο είναι πολύ ενδιαφέρον, διατίθεται δωρεάν και οι δυνατότητες που έχει είναι σπουδαίες, πόσο μάλλον για τον σκοπό που είναι προσανατολισμένο. Το να πετύχει ένα τέτοιο Linux-based πρότζεκτ σε αυτές τις αναδυόμενες αγορές και οι κοινωνίες τους να αναβαθμίσουν το βιωτικό τους επίπεδο θα είναι αναμφίβολα κάτι πολύ σπουδαίο. Το ερώτημα όμως είναι, κατά πόσον πολυεθνικές σαν την Microsoft θα αφήσουν να συμβεί κάτι τέτοιο.
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]