Αφού όλα αυτά συμβαίνουν, και η ραδιοερασιτεχνικές ομάδες είναι πολύ δραστήριες, θα μπορούσε να λείπει μια διανομή linux ειδικά για ham radio operators; Όχι. Είναι λοιπόν η διανομή Shackbox βασισμένη σε Ubuntu.
Το γεγονός πως είναι χτισμένη σε Ubuntu 12.04 LTS προσφέρει την καλύτερη εγγύηση μακράς υποστήριξης. Για να μπορέσει η διανομή να χωρέσει σε ένα DVD, ορισμένες δυνατότητες αφαιρέθηκαν, όπως η επιφάνεια εργασίας Unity, και αυτό διότι λόγω χρηστικότητας οι εφαρμογές θα έπρεπε να παρουσιάζονται σαν κλασσικό μενού με μορφή δέντρου, αλλά και για να διατηρηθούν ορισμένες εφαρμογές συσχετισμένες με KDE. Η διανομή έρχεται σε live dvd και προσφέρει υποστήριξη για sdr. Είναι ελεύθερη για κατέβασμα, αλλά υπάρχει ένα μίνιμουμ συνδρομής για υποστήριξη 10 $ ετησίως, αυτό προκειμένου να πληρώνονται τα έξοδα hosting της κεντρικής σελίδας του site, και έτσι να προσφέρεται η σχετική βοήθεια. Οι συνδρομητές έχουν υποστήριξη και απαντήσεις, ενώ καλοδεχούμενα είναι και τα bug reports. Δεκτά είναι επίσης και τα donations στο όλο σχέδιο.
Η νέα έκδοση της διανομής Shackbox Carbon Edition
H νέα έκδοση της διανομής γνωστή ως carbon edition ανακοινώθηκε, είναι μια stable release και αποτελεί σύμφωνα με τους δημιουργούς της μια ολοκληρωμένη λύση για τους χομπίστες του ham radio αφού περιλαμβάνει 150 linux προγράμματα σχετικά με το χόμπι του ραδιοερασιτεχνισμού.
Υποστηρίζονται 12 γλώσσες, αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά, πορτογαλλικά, αραβικά, εβραικά, εσπεράντο, μαορί, ολλανδικά και ρωσικά. Μετά απο μια δοκιμή στο live dvd, ο χρήστης μπορεί να εγκαταστήσει την διανομή στο σκληρό δίσκο.
Υπάρχουν προγράμματα υπολογισμού κεραιών, για έλεγχο μηχανημάτων, προγράμματα παλμογράφου, προγράμματα εγγραφής και επεξεργασίας ήχου, μέχρι και προγράμματα σχεδιασμού τυπωμένων κυκλωμάτων για ηλεκτρονικούς. Τα προγράμματα είναι πάρα πολλά, και έτσι δεν βγαίνουν όλα από το μενού, αρκετά από αυτά εκτελούνται μέσω του terminal μέσω της command line. O υπολογιστής για να τρέξει ικανοποιητικά η διανομή θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 2 Gb RAM, ενώ όσο περισσότερη μνήμη διαθέτει τόσο το καλύτερο. Αυτό γιατί αρκετά προγράμματα είναι απαιτητικά. Για manuals και tutorials των προγραμμάτων μπορεί κανείς να ψάξει και στο site του Ubuntu. Νέες εκδόσεις της διανομής βγαίνουν μέσα στο πέρασμα αρκετών μηνών. Οι χρήστες μπορούν να προτείνουν νέα προγράμματα για να προστεθούν στην επόμενη έκδοση, αρκεί αυτά να είναι freeware. Ακόμα μπορούν να συμμετέχουν στο σχέδιο για την βελτίωση της διανομής.
Source: [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]