Το Saix, είναι κατά την γνώμη μου ένα από τα πιο αξιόλογα πρότζεκτ που υπάρχουν στο Linux οικοσύστημα ακολουθώντας τα πρότυπα αυτού που εννοούμε σαν πραγματικό ή αν θέλετε παραδοσιακό Linux. Βασίζεται στο Slackware, απλουστεύοντας όμως πολύ τα πράγματα και δίνοντας ένα desktop γρήγορο, στιβαρό και απλό με όλα τα θετικά του Slack. Και κακά τα ψέματα, το Slackware δίκαια θα έπαιρνε τον τίτλο της μητέρας των διανομών. Βασικός δημιουργός του πρότζεκτ είναι ο Γιώργος Βλαχαβάς (δείτε μια συζήτηση μαζί του), ενώ γύρω από από το πρότζεκτ έχει δημιουργηθεί μια καλή κοινότητα που συμβάλλει πολύ ενεργά σε αυτό. Το Salix βγαίνει σε διάφορες εκδόσεις με αρκετά γραφικά περιβάλλοντα, όλα είναι δουλεμένα και προσεγμένα ένα-ένα, μα προσωπική μου επιλογή είναι η έκδοση με το Mate desktop και αυτή με το περιβάλλον του Ratpoison (περισσότερα: #salix].
Το Ratpoison είναι ένας πρότυπος διαχειριστής παραθύρων για το Linux, προσφέροντας ένα πολύ (μα πάρα πολύ) ελαφρύ desktop που θα δώσει δυναμική σε υπολογιστές που δεν φανταζόσασταν πως θα τρέξουν ξανά αξιοπρεπώς και αρκετά geek καθώς η μεγαλύτερη χρήση του μπορεί να γίνει και μέσω γραμμής εντολών, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως του λείπει το βασικό μενού.
Το περιβάλλον αυτό το έχω δει σε χρήση από τον δικό μας Νίκο (αντμινιστράτορα του osarena) σε ένα notebook που έχει, τ’ οποίο χρονολογείται από την κατοχή
και ειλικρινά μου έφυγε η ψυχή όταν το είδα σε δράση. Βασικά η πρώτη μου επιθυμία τότε ήταν να κάνω κομμάτια το laptop που είχα δίπλα με Ubuntu-Unity και τετραπλάσιες επιδόσεις, τ’ οποίο πραγματικά σερνόταν και χαραμιζόταν με αυτό το γραφικό περιβάλλον (Unity). Το Salix το έχει ελαφρώς διαφοροποιημένο με ορισμένες χρηστικές προσθήκες και ευκολίες, χωρίς όμως να παρεκκλίνει από τις βασικές αρχές του συγκεκριμένου window manager.
Μόλις το εγκατέστησα σε μια sd-card σε ένα notebook asus eeepc που έχω, και είναι το σύνηθες πειραματόζωο για τέτοιες διανομές, και είναι ό,τι πιο γρήγορο έχει τρέξει σε αυτό το ταπεινό μηχάνημα.
Το live cd του βγαίνει σε 32b και 64b, είναι μόνο εγκαταστάσιμο, δηλαδή δεν μπορείτε να το δείτε live, παρά μόνο μέσω μιας εικονικής μηχανής, ενώ δεν διαθέτει το σύνηθες γραφικό περιβάλλον για εγκατάσταση, μα ακολουθώντας το σχετικό wizard βήμα-βήμα, δεν θα δυσκολευτείτε να το περάσετε σε έναν δίσκο σας/usb/sd.
Είναι από τις διανομές που αξίζει να τις δώσετε μια ευκαιρία και να πάρετε συγχρόνως και μια πολύ καλή γεύση από την δύναμη του Slackware και το αληθινό Linux:
Μπορείτε να το κατεβάσετε απο την επίσημη ιστοσελίδα του:
- Κώδικας:
http://www.salixos.org/download.html
Source:
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]